K NJ I Ž N I C A EDUKACIJA KORISNIKA KNJIŽNICE FILOZOFSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U RIJECI

Size: px
Start display at page:

Download "K NJ I Ž N I C A EDUKACIJA KORISNIKA KNJIŽNICE FILOZOFSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U RIJECI"

Transcription

1 EDUKACIJA KORISNIKA KNJIŽNICE FILOZOFSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U RIJECI

2 O Knjižnici FFRI Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci utemeljena je godine, ustrojbena je jedinica Fakulteta u kojoj se ostvaruje knjižnično informacijska djelatnost, s ciljem potpore akademskim znanstveno-obrazovnim procesima na Fakultetu Fond Knjižnice primjeren je potrebama studija i znanstvenoistraživačkoj djelatnosti na Fakultetu. Fond sačinjavaju knjige (udžbenici, priručnici, književnost, enciklopedijska izdanja, rječnici), elektronička građa, domaći i strani časopisi; ukupno oko jedinica knjižnične građe U Knjižnici se može pristupiti elektroničkim izvorima informacija i online bazama podataka dostupnim na Sveučilištu u Rijeci

3 O Knjižnici FFRI Radno vrijeme Knjižnice je svakim radnim danom (pon-pet), u vremenu od 9.00 do sati Posudbeni odjel Knjižnice nalazi se na 3. katu zgrade Fakulteta u prostoriji 304, a uredi djelatnika i spremište na 1. katu, prostorije Način korištenja usluga i fonda Knjižnice, kao i informacije o posudbi i pretraživanju, možete vidjeti na poveznicama Edukacija korisnika i Vodič za korisnike, na web stranici Knjižnice

4 Pravila posudbe Vrste knjižnične građe Korisnik može posuditi najviše pet knjiga. Knjige za posudbu na poleđini imaju naljepnicu i označene su oznakama OTVORENI PR. i ČITAONICA. Knjige s oznakom OTVORENI PR., posuđuju se na rok od 30 dana. Zakasnina za primjerak OTVORENI PR. iznosi 1 kunu po knjizi / dan. Knjige s oznakom ČITAONICA, posuđuju se na JEDAN dan (vikendi, blagdani i neradni dani se ne računaju). Zakasnina za primjerak ČITAONICA iznosi 5 kuna po knjizi / dan. Napomena: Kako biste jasnije razlikovali knjige s oznakom ČITAONICA, dodatno su označene žutom etiketom.

5 Pravila posudbe Plaćanje zakasnine Zakasnina se obračunava nakon prekoračenja vremenskog roka zaduženja ( OTVORENI PR. - 1 kn po knjizi / dan, ČITAONICA - 5 kn po knjizi / dan), a iznos se bilježi na osobnom profilu korisnika knjižnice do iznosa zakasnine od 50,00 kuna. Kada iznos zakasnine dosegne više od 50,00 kuna, posudba se blokira i nije moguće posuditi knjige prije plaćanja zakasnine. Objašnjenje: Knjige možete posuđivati bez plaćanja zakasnine do iznosa od 50,00 kuna. Iznos zakasnine manji od 50,00 kuna prenosi se iz godine u godinu i potrebno ga je platiti tek prije predaje završnoga ili diplomskog rada. Ako želi, student može platiti i manji iznos zakasnine, iako to nije obavezan.

6 Pravila posudbe Plaćanje zakasnine 1. Zakasninu ne možete platiti u Knjižnici, u Knjižnici ćete samo dobiti potvrdu o iznosu dugovanja koji je potrebno platiti! 2. Na temelju potvrde, navedeni iznos uplaćuje se na račun Fakulteta (podaci o računu nalaze se na potvrdi). 3. Zakasninu plaćate internet bankarstvom, općom uplatnicom u pošti, banci, kiosku i sl., a potvrdu o uplati donosite u Knjižnicu. Nakon toga, zakasnina se briše i moguće je ponovno zaduživanje knjižnične građe.

7 Provjera korisničkih podataka (zaduženi naslovi, obnova roka posudbe, zakasnine, opomene), moguća je klikom na ikonicu Podaci za korisnika, koja se nalazi na početnoj stranici online kataloga Knjižnice. Rok posudbe moguće je online obnoviti dva puta, a ako Vam je knjiga i dalje potrebna, u knjižnici se mora izvršiti novo zaduživanje. Pravila posudbe Provjera korisničkih podataka Potrebne podatke za popunjavanje polja Br. iskaznice/x-ice i JMBG, prvih 7 brojki, dobit ćete na pultu od knjižničarke. Dobivene informacije ne mijenjaju se i potrebno ih je čuvati do kraja studiranja.

8 Pravila posudbe Samostalno produženje roka posudbe Za posuđenu knjigu online obnova roka posudbe može se koristiti dva puta (ako u jednome danu obnovite rok posudbe dva puta, iskoristili ste mogućnosti obnove i online obnova roka posudbe više neće biti moguća).

9 Pravila posudbe Rad u čitaonici Časopisi, referentna zbirka (enciklopedije, leksikoni, rječnici i sl.) i tiskani doktorski i magistarski radovi, ne posuđuju se izvan Knjižnice i mogu se koristiti samo u prostoru čitaonice. Važno: Doktorske i magistarske radove potrebno je zatražiti dan ranije.

10 Pravila posudbe Međuknjižnična posudba Za važne, specifične primjerke knjižnične građe kojih nema u fondu, a nisu dostupni ni u drugim knjižnicama riječkog područja, Knjižnica obavlja uslugu međuknjižnične posudbe. Usluga se vrši samo za građu koja je studentima neophodna za potrebe studijsko-istraživačkog rada. Knjižnična građa posuđuje se iz drugih knjižnica, koje pritom određuju rok i uvjete posudbe. Međuknjižnična posudba iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu naplaćuje se prema važećem cjeniku. (NSK - cjenik usluga)

11 Katalog Knjižnice FFRI Knjižnična građa pretražuje se pomoću online kataloga. To je najbrži i najefikasniji način pronalaska određene literature i informacija sadržanih u knjižničnom fondu.

12 Knjižnična građa je sve ono što knjižnica posjeduje (knjige, časopisi, audiovizualna građa ) Knjižnični katalog Katalog (grč. katálogos) - riječ koja znači popis ili nabrajanje Knjižnični katalog je popis knjižnične građe koja se nalazi u nekoj knjižnici ili u više knjižnica Katalog daje informaciju o tome postoji li u knjižnici određena literatura

13 Pristup online knjižničnom katalogu 1. Web stranica Fakulteta ( Informacije o Knjižnici Web stranica Knjižnice 2. Ostali web pretraživači Korisno! Katalog možete pretraživati i izvan prostora Knjižnice i Fakulteta. U knjižničnom katalogu Knjižnice FFRI, prikazana je ona knjižnična građa koja se nalazi u Knjižnici. Ako ne nađete traženo, dobro je provjeriti i kataloge ostalih knjižnica.

14 Vrste i mogućnosti pretraživanja Pretraživanje po ključnim riječima Pretraživanje po autoru Pretraživanje po riječima iz naslova i jeziku Pretraživanje po naslovu Pretraživanje po predmetu Pretraživanje po UDC (Univerzalna decimalna klasifikacija) Pretraživanje po ISBN, ISSN, ISMN, UNIN (međunarodni standardni knjižni brojevi, kataložni identifikator)

15 VRSTE PRETRAŽIVANJA Izgled početnog sučelja online kataloga

16 PRIMJERI PRETRAŽIVANJA (Po autoru)

17 PRIMJERI PRETRAŽIVANJA (Po naslovu)

18 PRIMJERI PRETRAŽIVANJA (Po predmetu, npr. filozofija umjetnosti)

19 PRIMJERI PRETRAŽIVANJA (Članovi the, a, an pretraživanje daje iste rezultate!)

20 SIGNATURA Za pronalaženje tražene knjige u Knjižnici najvažnija je signatura! To je broj koji označava mjesto knjige na polici i olakšava njezino pronalaženje. Zato je jako važno na zadužnici zabilježiti točnu signaturu.

21 STATUS KNJIGE Status knjige govori o tome postoji li u Knjižnici primjerak knjige za posudbu ili su svi primjerci posuđeni korisnicima.

22 Postupak odabira i zaduživanja knjižnične građe 1. U online katalogu provjerite da li je potrebna knjižnična građa dostupna 2. Ispunite zadužnicu (ČITKO napišete podatke o autoru, točnu signaturu, naslov, Vaše ime i prezime) 3. Sačekajte da knjižničarka donese knjige i izvrši zaduživanje

23 Što je to knjigomat? Knjigomat je mjesto gdje možete vratiti (odložiti) knjige koje nakon posudbe vraćate u knjižnicu za vrijeme dok knjižnica radi, ali i u vrijeme kada je knjižnica zatvorena. Knjigomat je dobro koristiti kada vraćate knjige, a ne želite nove zadužiti. Knjige koje odložite u knjigomat do 16.30, bit će razdužene istoga dana kada su i odložene, dok knjige koje odložite nakon 16.30, bit će razdužene sljedeći radni dan te o tome treba voditi računa kako bi se izbjeglo plaćanje zakasnine.

24 Ebsco Discovery Service (EDS) integrirani sustav pretraživanja informacija EDS je jedinstvena web tražilica koja omogućava pristup: svim online fondovima i knjižničnoj građi knjižnica Sveučilišta u Rijeci svim pretplaćenim bazama podataka i bazama u slobodnom pristupu Sveučilišta u Rijeci

25 EDS - integrirani sustav pretraživanja informacija

26 EDS - integrirani sustav pretraživanja informacija

27 Baze podataka Baze podataka su organizirane zbirke podataka koje sadrže važne znanstvene i istraživačke podatke na kojima se temelji studentski i nastavno-istraživački rad. Bibliografske baze podataka - Sadrže bibliografske podatke o radovima objavljenim u različitim publikacijama. Važne su za stjecanje uvida u određeno znanstveno područje. Ne sadrže cjelovite tekstove radova Citatne baze podataka - Sadrže podatke o citiranosti radova objavljenih u različitim publikacijama. Koriste se za stjecanje uvida u određeno znanstveno područje i za praćenje odjeka određenog rada ili autora unutar znanstvenog područja Baze podataka s cjelovitim tekstom - Sadrže cjelovite tekstove radova

28 Baze podataka Baze podataka dostupne na Sveučilištu u Rijeci Dostupno na: NSK Portal elektroničkih izvora Dostupno na: Centar za online baze podataka Dostupno na: Online priručnik za pretraživanje baza podataka Dostupno na:

29 Informacijski izvori Pitajte knjižničare Usluga PITAJTE KNJIŽNIČARE online informacijska usluga koja pruža informacije o potrebnoj literaturi! - Literatura za izradu ocjenskih i znanstvenih radova - Baza podataka s odgovorenim pitanjima - Pretraživanje prema ključnim pojmovima Poveznice: NSK - Narodne knjižnice

30 Informacijski izvori Repozitorij FFRI REPOZITORIJ Digitalna zbirka koja prikuplja, trajno pohranjuje i omogućuje slobodan pristup znanstvenoj i intelektualnoj produkciji studenata i znanstveno-nastavnog osoblja Fakulteta. Trenutno se pohranjuju završni, diplomski i doktorski radovi. (Završni i diplomski radovi su u otvorenom pristupu, moguće je pregledavanje i preuzimanje). Poveznica na repozitorij FFRI: ili klik na ikonicu (web stranica FFRI)

31 Informacijski izvori Izdavaštvo FFRI Filozofski fakultet u Rijeci ima dugu tradiciju izdavanja znanstvenih i stručnih publikacija iz područja humanističkih i društvenih znanosti. Na web stranici Izdavaštva FFRI dostupna su e-izdanja objavljenih publikacija. Poveznica na e-izdanja FFRI: ili klik na ikonicu (web stranica FFRI)

32 Informacijski izvori Portal znanstvenih časopisa RH - Hrčak Hrčak je centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Korisnicima je omogućeno pronalaženje časopisa i članaka putem pretraživanja (prema abecedi, području znanosti, autoru, ključnim riječima i dr.). Poveznica na portal Hrčak:

33 Korisni linkovi Skupni katalog hrvatskih knjižnica - Crolist Filozofski fakultet sveučilišta u Zagrebu Filozofski fakultet Osijek Filozofski fakultet Split Filozofski fakultet u Puli Sveučilišna knjižnica Rijeka Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

34 Edukacijska radionica Knjižnica provodi edukacijsku radionicu namijenjenu studentima prve godine preddiplomskih studija i svim ostalim zainteresiranim korisnicima. Predviđeno trajanje radionice je 60 minuta, a sadržaj obuhvaća: edukaciju o korištenju knjižnične građe i usluga knjižnice vještine pretraživanja online kataloga knjižnice i ostalih kataloga korištenje EDS Knjižničnog sustava Sveučilišta u Rijeci odabir relevantnih informacijskih izvora izvan knjižnice ostale vještine informacijske pismenosti Cilj radionice je olakšati studentima pronalaženje, pretraživanje i korištenje različitih izvora informacija dostupnih u knjižnici i izvan nje, potrebnih za uspješno i kvalitetno studiranje. Prijave zainteresiranih prikupljat će se u knjižnici (prostorija 304), a edukacija će se provoditi u grupama do pet studenata, u prostoriji 130 (1. kat).

35 I ZA KRAJ....AND FINALLY DOBRO DOŠLI! A room without books is like a body without a soul. Marcus Tullius Cicero I have always imagined that paradise will be a kind of library. Jorge Luis Borges There is no friend as loyal as a book. Ernest Hemingway The books that the world calls immoral are books that show the world its own shame. Oscar Wilde KNJIŽNICA FFRI ŽELI VAM USPJEŠNO STUDIRANJE

MEĐUKNJIŽNIČNA POSUDBA I DOSTAVA DOKUMENATA KNJIŽNICE FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU ILI KAKO USTROJITI SLUŽBU

MEĐUKNJIŽNIČNA POSUDBA I DOSTAVA DOKUMENATA KNJIŽNICE FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU ILI KAKO USTROJITI SLUŽBU MEĐUKNJIŽNIČNA POSUDBA I DOSTAVA DOKUMENATA KNJIŽNICE FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU ILI KAKO USTROJITI SLUŽBU INTERLIBRARY LOANS AND DOCUMENT DELIVERY SERVICE AT THE LIBRARY OF THE FACULTY OF HUMANITIES

More information

SEND ELECTRONIC DOCUMENTS ACQUIRING SYSTEM IN NEW CLOTHES

SEND ELECTRONIC DOCUMENTS ACQUIRING SYSTEM IN NEW CLOTHES SEND 2.0 Sustav Elektroničke Nabave Dokumenata u novom ruhu SEND 2.0 - ELECTRONIC DOCUMENTS ACQUIRING SYSTEM IN NEW CLOTHES Sofija Konjević Institut Ruđer Bošković, Knjižnica sofija@irb.hr Bojan Macan

More information

SAŽETAK

SAŽETAK 1 of 14 9.3.2006 14:24 Dora Sečić, Vesna Turčin UDK 027.5 (497.13 Zagreb) (049.3) NACIONALNA I SVEUČILIŠNA BIBLIOTEKA U ZAGREBU - REALIZACIJA KNJIŽNICE S DVOJNOM FUNKCIJOM - * THE NATIONAL AND UNIVERSITY

More information

MEĐUKNJIŽNIČNA POSUDBA : STANDARDIZIRANI POSTUPCI INTERLIBRARY LOANS : STANDARDIZED PROCEDURES

MEĐUKNJIŽNIČNA POSUDBA : STANDARDIZIRANI POSTUPCI INTERLIBRARY LOANS : STANDARDIZED PROCEDURES MEĐUKNJIŽNIČNA POSUDBA : STANDARDIZIRANI POSTUPCI INTERLIBRARY LOANS : STANDARDIZED PROCEDURES Vesna Golubović Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu vgolubovic@nsk.hr UDK / UDC 021.64:021.85 Stručni

More information

Pola stoljeća nam je tek

Pola stoljeća nam je tek Revizija! Riječ koja kod svih djelatnika u knjižnici, ma koje vrste bila, izaziva stres jer znači da predstoji obiman posao velikog pospremanja knjižničnog fonda, zbrajanja i oduzimanja, eto, baš u trenutku

More information

DIGITAL LIBRARY AS A SUPPORT TO LONG-DISTANCE UNIVERSITY-LEVEL EDUCATION AND RESEARCH

DIGITAL LIBRARY AS A SUPPORT TO LONG-DISTANCE UNIVERSITY-LEVEL EDUCATION AND RESEARCH DIGITALNA KNJIŽNICA KAO PODRŠKA SVEUČILIŠNOJ NASTAVI I ISTRAŽIVAČKOME RADU NA DALJINU : ELEKTRONIČKI IZVORI ZA ELEKTRONIČKO UČENJE NA HRVATSKIM SVEUČILIŠTIMA DIGITAL LIBRARY AS A SUPPORT TO LONG-DISTANCE

More information

Kriteriji i postupak pročišćavanja knjižničnog fonda na primjeru fonda serijskih publikacija Sveučilišne knjižnice Rijeka

Kriteriji i postupak pročišćavanja knjižničnog fonda na primjeru fonda serijskih publikacija Sveučilišne knjižnice Rijeka SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET Sanja Kosić Kriteriji i postupak pročišćavanja knjižničnog fonda na primjeru fonda serijskih publikacija Sveučilišne knjižnice Rijeka (DIPLOMSKI RAD) Rijeka, 2015.

More information

UPRAVLJANJE ZNANJEM U INDOK ODJELU KONČAR-INSTITUTA ZA ELEKTROTEHNIKU

UPRAVLJANJE ZNANJEM U INDOK ODJELU KONČAR-INSTITUTA ZA ELEKTROTEHNIKU UPRAVLJANJE ZNANJEM U INDOK ODJELU KONČAR-INSTITUTA ZA ELEKTROTEHNIKU NOVE USLUGE KNJIŽNICA KNOWLEDGE MANAGEMENT IN THE INFORMATION AND DOCUMENTATION DEPARTMENT (INDOK) IN THE KONČAR ELECTRICAL INDUSTRIES

More information

OD KONCEPTUALNIH MODELA PREKO OPAC-a TREĆE GENERACIJE DO SLJEDEĆE GENERACIJE KNJIŽNIĈNOGA SUSTAVA

OD KONCEPTUALNIH MODELA PREKO OPAC-a TREĆE GENERACIJE DO SLJEDEĆE GENERACIJE KNJIŽNIĈNOGA SUSTAVA OD KONCEPTUALNIH MODELA PREKO OPAC-a TREĆE GENERACIJE DO SLJEDEĆE GENERACIJE KNJIŽNIĈNOGA SUSTAVA FROM CONCEPTUAL MODELS OVER THE THIRD GENERATION OPAC UP TO THE NEXT GENERATION OF LIBRARY SYSTEM Željko

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FILOZOFSKI FAKULTET ODSJEK ZA INFORMACIJSKE ZNANOSTI Ak. god 2015./2016.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FILOZOFSKI FAKULTET ODSJEK ZA INFORMACIJSKE ZNANOSTI Ak. god 2015./2016. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FILOZOFSKI FAKULTET ODSJEK ZA INFORMACIJSKE ZNANOSTI Ak. god 2015./2016. KNJIŽNICA KAO INFORMACIJSKO SREDIŠTE Informacijska služba u Središnjoj knjižnici Srba Diplomski rad Mentor:

More information

VJESNIK BIBLIOTEKARA HRVATSKE 54, 4(2011)

VJESNIK BIBLIOTEKARA HRVATSKE 54, 4(2011) Poll, Roswitha; Peter te Boekhorst. Measuring quality : performance measurement in libraries. 2nd revised ed. München, K. G. Saur, 2007. ISBN 978-3-598-22033-3 Priručnik je temeljno djelo za polje knjižnične

More information

HRVATSKE KNJIŽNICE NA DRUŠTVENOJ MREŽI FACEBOOK CROATIAN LIBRARIES ON FACEBOOK

HRVATSKE KNJIŽNICE NA DRUŠTVENOJ MREŽI FACEBOOK CROATIAN LIBRARIES ON FACEBOOK HRVATSKE KNJIŽNICE NA DRUŠTVENOJ MREŽI FACEBOOK CROATIAN LIBRARIES ON FACEBOOK Ivana Pažur Vojvodić Knjižnica Instituta Ruđer Bošković, Zagreb ipazur@irb.hr Sažetak Web 2.0 donio je interaktivna sučelja

More information

Bactrim sirup doziranje

Bactrim sirup doziranje 23 апр 2016. Doziranje i uputstvo za upotrebu.. Bactrim (sirup i tablete) je antibiotik koji se koristi za lečenje infekcija koje izazivaju bakterije i drugi pluća,. not socialist metformin stinks thyroxine

More information

Maja Krtalić Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek

Maja Krtalić Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek Maja Krtalić Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek Damir Hasenay Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek EDUKACIJA KORISNIKA O ZAŠTITI KNJIŽNIČNE GRAĐE

More information

Rad u digitalnoj knjižnici Zagreb 2002.

Rad u digitalnoj knjižnici Zagreb 2002. Vesna Turčin, Lovro Valčić Rad u digitalnoj knjižnici Zagreb 2002. SADRŽAJ 1. Digitalna knjižnica općenito...4 1.1. Terminologija (elektronička, virtualna, hibridna, digitalna)...4 1.2. Projekti razvoja

More information

VREDNOVANJE NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE U ZAGREBU S GLEDIŠTA KORISNIKA

VREDNOVANJE NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE U ZAGREBU S GLEDIŠTA KORISNIKA članci / articles VREDNOVANJE NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE U ZAGREBU S GLEDIŠTA KORISNIKA THE NATIONAL AND UNIVERSITY LIBRARY IN ZAGREB SERVICES EVALUATION FROM THE USERS PERSPECTIVE Ljiljana Aleksić

More information

ZOTERO PROGRAM OTVORENOG KODA ZA UPRAVLJANJE BIBLIOGRAFSKIM BILJEŠKAMA ZOTERO OPEN SOURCE SOFTWARE FOR MANAGING THE BIBLIOGRAPHIC REFERENCES

ZOTERO PROGRAM OTVORENOG KODA ZA UPRAVLJANJE BIBLIOGRAFSKIM BILJEŠKAMA ZOTERO OPEN SOURCE SOFTWARE FOR MANAGING THE BIBLIOGRAPHIC REFERENCES VJESNIK BIBLIOTEKARA HRVATSKE 54, 1/2(2011) ZOTERO PROGRAM OTVORENOG KODA ZA UPRAVLJANJE BIBLIOGRAFSKIM BILJEŠKAMA ZOTERO OPEN SOURCE SOFTWARE FOR MANAGING THE BIBLIOGRAPHIC REFERENCES Ivana Sarić Sveučilišna

More information

Predmetno kazalo VII. ACRL: udruga visokoškolskih i znanstvenih

Predmetno kazalo VII. ACRL: udruga visokoškolskih i znanstvenih Predmetno kazalo A ACRL: udruga visokoškolskih i znanstvenih knjižnica 239 Akademska zajednica 176 -i zaštita pisane baštine 61 ALA/ARL 243 ALA: Američko knjižničarsko društvo / American Library Association

More information

KEKS KRATKI EDUKACIJSKI KNJIŽNIČNI SEMINARI, PRIMJER POUČAVANJA KORISNIKA KNJIŽNICE INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ U ZAGREBU

KEKS KRATKI EDUKACIJSKI KNJIŽNIČNI SEMINARI, PRIMJER POUČAVANJA KORISNIKA KNJIŽNICE INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ U ZAGREBU KEKS KRATKI EDUKACIJSKI KNJIŽNIČNI SEMINARI, PRIMJER POUČAVANJA KORISNIKA KNJIŽNICE INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ U ZAGREBU KEKS A SHORT EDUCATIONAL LIBRARY SEMINARS, AN EXAMPLE OF USER EDUCATION AT RUĐER BOŠKOVIĆ

More information

SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET

SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET Irena Petrak Narodna knjižnica Krk prostor, građa i korisnici (DIPLOMSKI RAD) Rijeka, 2015. SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET Odsjek za kroatistiku Irena

More information

ANALI Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku Sv. 29, str , Zagreb Osijek Pregledni članak UDK [002:008]:004(497.

ANALI Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku Sv. 29, str , Zagreb Osijek Pregledni članak UDK [002:008]:004(497. ANALI Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku Sv. 29, str. 135-147, Zagreb Osijek 2013. Pregledni članak UDK [002:008]:004(497.5) Vedrana Juričić * Virtualni trezor za staru i rijetku knjigu u

More information

Klasa: / Ur.bt.: /08-01

Klasa: / Ur.bt.: /08-01 Klasa: 003-05/08-03-05 Ur.bt.: 2158-79-01/08-01 IZVJEŠĆE O RADU GRADSKE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE OSIJEK za 2007. godinu Osijek, veljača 2008. 2 UVOD. STATUS. RAZVOJ. FINANCIRANJE. Gradska i sveučilišna

More information

MODEL SVEU ILIŠNOG KNJIŽNI NOG SUSTAVA SVEU ILIŠTA U ZAGREBU

MODEL SVEU ILIŠNOG KNJIŽNI NOG SUSTAVA SVEU ILIŠTA U ZAGREBU MODEL SVEU ILIŠNOG KNJIŽNI NOG SUSTAVA SVEU ILIŠTA U ZAGREBU Nacionalna i sveu ilišna knjižnica u Zagrebu Studeni 2006. Nakladnik Nacionalna i sveu ilišna knjižnica u Zagrebu Hrvatske bratske zajednice

More information

POKAZATELJI USPJEŠNOSTI ZA NACIONALNE KNJIŽNICE PERFORMANCE INDICATORS FOR NATIONAL LIBRARIES

POKAZATELJI USPJEŠNOSTI ZA NACIONALNE KNJIŽNICE PERFORMANCE INDICATORS FOR NATIONAL LIBRARIES 1 of 9 6.3.2007 14:28 POKAZATELJI USPJEŠNOSTI ZA NACIONALNE KNJIŽNICE PERFORMANCE INDICATORS FOR NATIONAL LIBRARIES Marina Mihalic Nacionalna i sveucilišna knjižnica, Zagreb E-mail: mmihalic@nsk.hr UDK/UDC

More information

MJERE LI SAMO POKAZATELJI USPJEŠNOSTI VRIJEDNOST KNJIŽNICA? : PREMA VREDNOVANJU DRUŠTVENIH CILJEVA ORGANIZACIJA U KULTURI

MJERE LI SAMO POKAZATELJI USPJEŠNOSTI VRIJEDNOST KNJIŽNICA? : PREMA VREDNOVANJU DRUŠTVENIH CILJEVA ORGANIZACIJA U KULTURI MJERE LI SAMO POKAZATELJI USPJEŠNOSTI VRIJEDNOST KNJIŽNICA? : PREMA VREDNOVANJU DRUŠTVENIH CILJEVA ORGANIZACIJA U KULTURI ARE PERFORMANCE INDICATORS THE ONLY MEASURE OF THE QUALITY OF LIBRARIES? : TOWARD

More information

knjižnice zadarske županije Vodiè

knjižnice zadarske županije Vodiè knjižnice zadarske županije Vodiè Izdavač: Društvo knjižničara Zadar Za izdavača: prof. dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić Uredništvo: Mirisa Katić Mladen Masar Mirta Matošić Helena Novak Penga Renata Oštarić

More information

KLASIFIKACIJSKI SUSTAVI U MEDICINSKIM KNJIŽNICAMA SAD-a, UJEDINJENOG KRALJEVSTVA I REPUBLIKE IRSKE

KLASIFIKACIJSKI SUSTAVI U MEDICINSKIM KNJIŽNICAMA SAD-a, UJEDINJENOG KRALJEVSTVA I REPUBLIKE IRSKE KLASIFIKACIJSKI SUSTAVI U MEDICINSKIM KNJIŽNICAMA SAD-a, UJEDINJENOG KRALJEVSTVA I REPUBLIKE IRSKE MEDICAL LIBRARY CLASSIFICATION SYSTEMS IN THE UNITED STATES, UNITED KINGDOM AND REPUBLIC OF IRELAND Martina

More information

Vrednovanje djelatnosti narodnih knjižnica SAVJETOVANJE ZA NARODNE KNJIŽNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ PROGRAMSKA KNJIŽICA

Vrednovanje djelatnosti narodnih knjižnica SAVJETOVANJE ZA NARODNE KNJIŽNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ PROGRAMSKA KNJIŽICA Terme Tuhelj, Tuheljske Toplice 30. rujna - 2. listopada 2015. SAVJETOVANJE ZA NARODNE KNJIŽNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ Vrednovanje djelatnosti narodnih knjižnica PROGRAMSKA KNJIŽICA Organizator: Suorganizatori:

More information

CO C K T A I L M E N U

CO C K T A I L M E N U COCKTAIL MENU COCKTAIL MENU COCKTAILS M A R A S I TA C A I P I R I S I M A CC A I P I R O S I A Havan Rum 3 yo, Raspberry lime, Brown sugar, Apple liquer, Apple juice, Passoa Havana Rum 3 yo, Lime, Brown

More information

Zrinka Vitković Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb

Zrinka Vitković Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb Najveća donacija u povijesti Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti : Renata Gotthardi-Škiljan darovala svoju obiteljsku knjižnicu The largest Donation in the History of the Croatian Academy

More information

KNJIŽNICE KAO TREĆI PROSTOR

KNJIŽNICE KAO TREĆI PROSTOR SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FILOZOFSKI FAKULTET ODSJEK ZA INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE ZNANOSTI Inja Pavić KNJIŽNICE KAO TREĆI PROSTOR DIPLOMSKI RAD Mentor: prof. dr. sc. Sonja Špiranec Zagreb, siječanj, 2018.

More information

MJERENJE USPJEŠNOSTI POSLOVANJA U NARODNOJ KNJIŽNICI

MJERENJE USPJEŠNOSTI POSLOVANJA U NARODNOJ KNJIŽNICI MJERENJE USPJEŠNOSTI POSLOVANJA U NARODNOJ KNJIŽNICI PERFORMANCE evaluation IN PUBLIC LIBRARIES Gorana Tuškan Mihočić Gradska knjižnica Rijeka gorana.tuskan@gkri.hr UDK / UDC 027.3:025.1 Stručni rad /

More information

11. SAVJETOVANJE ZA NARODNE KNJIŽNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ s međunarodnim sudjelovanjem

11. SAVJETOVANJE ZA NARODNE KNJIŽNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ s međunarodnim sudjelovanjem Hotel Omorika, Crikvenica 11.-13. listopada 2017. 11. SAVJETOVANJE ZA NARODNE KNJIŽNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ s međunarodnim sudjelovanjem Mreža narodnih knjižnica suradnja u razvoju digitalnih usluga

More information

EFEMERNA GRAĐA I SITNI TISAK : OPSEG POJMOVA U HRVATSKOJ I SVIJETU EPHEMERA AND MINOR PUBLICATIONS : CONCEPT OF THE TERMS IN CROATIA AND ABROAD

EFEMERNA GRAĐA I SITNI TISAK : OPSEG POJMOVA U HRVATSKOJ I SVIJETU EPHEMERA AND MINOR PUBLICATIONS : CONCEPT OF THE TERMS IN CROATIA AND ABROAD EFEMERNA GRAĐA I SITNI TISAK : OPSEG POJMOVA U HRVATSKOJ I SVIJETU EPHEMERA AND MINOR PUBLICATIONS : CONCEPT OF THE TERMS IN CROATIA AND ABROAD Ana Lešković leskovic.ana@gmail.com Daniela Živković Katedra

More information

Europe 2020: a European strategy for smart, sustainable and inclusive growth. Dostupno na: 2

Europe 2020: a European strategy for smart, sustainable and inclusive growth. Dostupno na:  2 Prof. dr. sc. Aleksandra Horvat Cilj je rada upozoriti na poteškoće s kojima se susreću knjižnice kad žele prići opsežnoj digitalizaciji građe koju posjeduju. Za digitalizaciju, kao akt reprodukcije i

More information

Melita Ambrožič. Ljubljana EVALUACIJA KNJIŽNICA. Beograd, M. Ambrožič,

Melita Ambrožič. Ljubljana EVALUACIJA KNJIŽNICA. Beograd, M. Ambrožič, Melita Ambrožič Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana EVALUACIJA KNJIŽNICA Beograd, 6.-7.11.2003 7.11.2003. 1 SADRŽAJ evaluacija knjižnica zašto evaluirati knjižnice evaluacija i knjižnični menadžment

More information

NOVINSKE ZBIRKE U KNJIŽNICAMA: IZAZOVI DIGITALNOG DOBA

NOVINSKE ZBIRKE U KNJIŽNICAMA: IZAZOVI DIGITALNOG DOBA Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Filozofski fakultet Odsjek za informacijske znanosti NOVINSKE ZBIRKE U KNJIŽNICAMA: IZAZOVI DIGITALNOG DOBA Eleonora Đekić Mentor: doc. dr. sc. Maja Krtalić Osijek,

More information

ISSN HRVATSKO KNJIŽNIČARSKO DRUŠTVO. Broj 58, veljača Novosti

ISSN HRVATSKO KNJIŽNIČARSKO DRUŠTVO. Broj 58, veljača Novosti HRVATSKO KNJIŽNIČARSKO DRUŠTVO ISSN 1333-9575 Broj 58, veljača 2013. IZDVAJAMO proslava Dana hrvatskih knjižnica; Gradska knjižnica Zadar knjižnica godine tema broja: HKD knjižničari u dobrom društvu nove

More information

MEĐUNARODNI STANDARDNI BROJ IMENA (ISNI) U KONTEKSTU NORMATIVNOG NADZORA. INTERNATIONAL STANDARD NAME IDENTIFIER (Isni) IN THE

MEĐUNARODNI STANDARDNI BROJ IMENA (ISNI) U KONTEKSTU NORMATIVNOG NADZORA. INTERNATIONAL STANDARD NAME IDENTIFIER (Isni) IN THE MEĐUNARODNI STANDARDNI BROJ IMENA (ISNI) U KONTEKSTU NORMATIVNOG NADZORA INTERNATIONAL STANDARD NAME IDENTIFIER (Isni) IN THE CONTEXT OF authority Control Danijela Getliher Nacionalna i sveučilišna knjižnica

More information

Pravo djece na informacije

Pravo djece na informacije SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FILOZOFSKI FAKULTET ODSJEK ZA INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE ZNANOSTI Ak.god.2012./2013. Đuro Singer Diplomski rad Mentor : dr.sc. Aleksandra Horvat Zagreb, 2013. Sadržaj : UVOD...3

More information

RFID TECHNOLOGY IN ZAGREB CITY LIBRARIES

RFID TECHNOLOGY IN ZAGREB CITY LIBRARIES RFID TEHNOLOGIJA U KNJIŽNICAMA GRADA ZAGREBA RFID TECHNOLOGY IN ZAGREB CITY LIBRARIES Višnja Cej Knjižnice grada Zagreba visnja.cej@kgz.hr Kluk Giunio Knjižnice grada Zagreba kluk.giunio@kgz.hr Tomislav

More information

OPĆI UVJETI POSLOVANJA

OPĆI UVJETI POSLOVANJA OPĆI UVJETI POSLOVANJA NAČINI PLAĆANJA Prikazane cijene artikala su maloprodajne cijene sa uključenim PDV-om i popustom od 10% osim ukoliko nije drugačije navedeno. Cijene za sve načine plaćanja (online

More information

Iz našega poslanja proizlaze osnovni ciljevi djelovanja Gradske knjižnice Zadar:

Iz našega poslanja proizlaze osnovni ciljevi djelovanja Gradske knjižnice Zadar: Gradska knjižnica Zadar Poslanje Naše je poslanje približiti informacije, znanje i kulturu žiteljima grada Zadra, Zadarske županije i njihovim gostima, odgovoriti na potrebe i zahtjeve korisnika odabranim,

More information

XXIV. Proljetna škola školskih knjižničara Republike Hrvatske

XXIV. Proljetna škola školskih knjižničara Republike Hrvatske XXIV. Proljetna škola školskih knjižničara Republike Hrvatske Smjernice za rad školskog knjižničara ISSN 1847-6074 Agencija za odgoj i obrazovanje NAKLADNIK Agencija za odgoj i obrazovanje Donje Svetice

More information

PREDMETNE ODREDNICE U PODRUČJU KNJIŽEVNOSTI U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI U ZAGREBU

PREDMETNE ODREDNICE U PODRUČJU KNJIŽEVNOSTI U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI U ZAGREBU PREDMETNE ODREDNICE U PODRUČJU KNJIŽEVNOSTI U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI U ZAGREBU SUBJECT HEADINGS IN THE FIELD OF LITERATURE IN THE NATIONAL AND UNIVERSITY LIBRARY IN ZAGREB Melanija Sekne

More information

238 broj bibliografske jedinice

238 broj bibliografske jedinice ISTRAŽIVANJE RADNOG ZADOVOLJSTVA ZAPOSLENIKA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI U ZAGREBU- kvalitativni rezultati istraživanja Research working employee satisfaction National and University Library

More information

Projekt doedukacije i specijalizacije iz obiteljske medicine u Makedoniji

Projekt doedukacije i specijalizacije iz obiteljske medicine u Makedoniji Projekt doedukacije i specijalizacije iz obiteljske medicine u Makedoniji D- r sci Katarina Stavric Katedra obiteljske medicine Medicinski Fakultet Skopje Kako je pocelo? 1999 2002 Proekat Svetske Banke

More information

PROGRAM MLADI ZA MLADE KNJIŽNICE I ČITAONICE FRAN GALOVIĆ KOPRIVNICA U KONTEKSTU POTREBA ZA NOVOM ZGRADOM KNJIŽNICE

PROGRAM MLADI ZA MLADE KNJIŽNICE I ČITAONICE FRAN GALOVIĆ KOPRIVNICA U KONTEKSTU POTREBA ZA NOVOM ZGRADOM KNJIŽNICE PROGRAM MLADI ZA MLADE KNJIŽNICE I ČITAONICE FRAN GALOVIĆ KOPRIVNICA U KONTEKSTU POTREBA ZA NOVOM ZGRADOM KNJIŽNICE FRAN GALOVIĆ PUBLIC LIBRARY KOPRIVNICA YOUTH FOR YOUTH PROGRAMME IN THE CONTEXT OF THE

More information

UPUTE ZA NATJECANJE COMPETITION INSTRUCTIONS

UPUTE ZA NATJECANJE COMPETITION INSTRUCTIONS XII. MEĐUNARODNI KULINARSKI FESTIVAL BISER MORA 2017 6. 9. 4. 2017. Supetar, otok Brač XII. INTERNATIONAL CULINARY FESTIVAL PEARL OF THE SEA 2017 April 6 9, 2017. Supetar, island Brač, Croatia UPUTE ZA

More information

E-KNJIGA NEKA AUTORSKOPRAVNA PITANJA. Radionica Pogled na muzejsko izdavaštvo iz pravnog kuta, MDC, Izv. prof. dr. sc.

E-KNJIGA NEKA AUTORSKOPRAVNA PITANJA. Radionica Pogled na muzejsko izdavaštvo iz pravnog kuta, MDC, Izv. prof. dr. sc. E-KNJIGA NEKA AUTORSKOPRAVNA PITANJA Radionica Pogled na muzejsko izdavaštvo iz pravnog kuta, MDC, 24. 3. 2017. Izv. prof. dr. sc. Daniela Živković Filozofski fakultet, Katedra za knjigu i nakladništvo

More information

Sažetak. Srđan Lukačević Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek Kornelija Petr Balog Filozofski fakultet Osijek

Sažetak. Srđan Lukačević Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek Kornelija Petr Balog Filozofski fakultet Osijek Trebamo li mijenjati svoje komunikacijske vještine? Primjer Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek Should we change our communication skills? THE Example of the City and University Library in Osijek Srđan

More information

5. Svaka boca mora na sebi imati ID formular pričvršden gumicom. Molimo NE KORISTITI selotejp, ljepilo ili žicu, koristite SAMO gumicu.

5. Svaka boca mora na sebi imati ID formular pričvršden gumicom. Molimo NE KORISTITI selotejp, ljepilo ili žicu, koristite SAMO gumicu. Trede hrvatsko međunarodno homebrew prvenstvo. Pravila: 1. Sve BJCP kategorije de biti prihvadene osim medovine i braggota. Samo piva bazirana na žitaricama. Prihvadat de se i Black IPA piva. Opis Black

More information

BROJLER. Specifikacije ishrane. An Aviagen Brand

BROJLER. Specifikacije ishrane. An Aviagen Brand BROJLER 308 Specifikacije ishrane 2014 An Aviagen Brand Uvod Specifikacije ishrane za brojlere su date u sledećim tabelama za različitu proizvodnju i tržišnu situaciju širom sveta: Neseksirani

More information

XIII. MEĐUNARODNI KULINARSKI FESTIVAL XIII. INTERNATIONAL CULINARY FESTIVAL

XIII. MEĐUNARODNI KULINARSKI FESTIVAL XIII. INTERNATIONAL CULINARY FESTIVAL 21.03. 24.03. 2018. Svpetrvs hoteli, Supetar, Brač XIII. MEĐUNARODNI KULINARSKI FESTIVAL XIII. INTERNATIONAL CULINARY FESTIVAL Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) Association of Chefs

More information

Promocija i promicanje čitanja u narodnim knjižnicama Republike Hrvatske

Promocija i promicanje čitanja u narodnim knjižnicama Republike Hrvatske Promocija i promicanje čitanja u narodnim knjižnicama Republike Hrvatske Antonela Bokan, boki2801@gmail.com Drahomira Cupar, dgavrano@unizd.hr Odjel za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru Libellarium,

More information

Knjižnične usluge za beskućnike

Knjižnične usluge za beskućnike Sveučilište u Zadru Odjel za informacijske znanosti Knjižnične usluge za beskućnike Diplomski rad Studentica: Ivana Galzina Mentor: dr. sc. Stričević, Ivanka izv. prof. Zadar, 2013. SADRŽAJ 1. Predgovor...

More information

Senka Tomljanović Zašto i kako mjeriti kvalitetu knjižnice primjer Sveučilišne knjižnice Rijeka

Senka Tomljanović Zašto i kako mjeriti kvalitetu knjižnice primjer Sveučilišne knjižnice Rijeka Sveučilišna knjižnica Rijeka Dolac 1, 51000 Rijeka Senka Tomljanović Zašto i kako mjeriti kvalitetu knjižnice primjer Sveučilišne knjižnice Rijeka Stručni skup Mjerenje kvalitete u hrvatskim knjižnicama,

More information

IZVJEŠĆA. 8. Dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica

IZVJEŠĆA. 8. Dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica Opatija, 27.-28. travnja 2006. IZVJEŠĆA 8. Dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica U Opatiji je krajem travnja održan osmi, već tradicionalni stručni skup knjižničara iz specijalnih i visokoškolskih

More information

PRILOG 3. STRUČNO OBUČAVANJE I USAVRŠAVANJE KNJIŽNIČARA

PRILOG 3. STRUČNO OBUČAVANJE I USAVRŠAVANJE KNJIŽNIČARA PRILOG 3. STRUČNO OBUČAVANJE I USAVRŠAVANJE KNJIŽNIČARA EDUKACIJA ZA KNJIŽNIČARE I DRUGE STRUČNJAKE U PROSTORU I U ORGANIZACIJI KNJIŽNICE 9 programa 342 posjete Redni Naziv programa Sudionici/ Predavači

More information

Prelomna tačka rentabiliteta. LOGO 2002 Prentice Hall Business Publishing, Introduction to Management Accounting 12/e, Horngren/Sundem/Stratton

Prelomna tačka rentabiliteta. LOGO 2002 Prentice Hall Business Publishing, Introduction to Management Accounting 12/e, Horngren/Sundem/Stratton Prelomna tačka rentabiliteta 2002 Prentice Hall Business Publishing, Introduction to Management Accounting 12/e, Horngren/Sundem/Stratton 1 Cilj učenja Pokazati kako promene u vrednostima Izazivača troškova

More information

STANDARDI ZA SPECIJALNE KNJIŢNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ

STANDARDI ZA SPECIJALNE KNJIŢNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ Predmet: PRIJEDLOG Standarda za specijalne knjiţnice u RH Datum: rujan 2011. STANDARDI ZA SPECIJALNE KNJIŢNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ Radna grupa za izradu Standarda za specijalne knjiţnice: mr.sc. Alisa

More information

Knjižnična znanost u posljednjem desetljeću dvadesetog stoljeća

Knjižnična znanost u posljednjem desetljeću dvadesetog stoljeća 1 of 7 9.3.2006 13:57 Vjesnik bibliotekara Hrvatske. 40, 1/2(1997), 139-152. Tatjana Aparac-Jelušic KNJIŽNICNA ZNANOST(1) U POSLJEDNJEM DESETLJEĆU DVADESETOGA STOLJEĆA SAŽETAK Rad ima za cilj upozoriti

More information

Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta Oddelek za zootehniko KATALOG PONUDBE. Sekundarni referenčni materiali

Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta Oddelek za zootehniko KATALOG PONUDBE. Sekundarni referenčni materiali Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta Oddelek za zootehniko KATALOG PONUDBE Sekundarni referenčni materiali 2017 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Inštitut za mlekarstvo

More information

CJENOVNIK USLUGA. 11.maj 2018.

CJENOVNIK USLUGA. 11.maj 2018. CJENOVNIK USLUGA 11.maj 2018. PREPAID TARIFNI PAKETI M:go plus new Sim kartica 5 eura (0,8678 eura iznos ) Inicijalni kredit 1 eura (0,1736 eura iznos ) Pozivi prema svim mobilnim i fiksnim mrežama u Crnoj

More information

GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR: 60 GODINA

GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR: 60 GODINA GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR ZADAR PUBLIC LIBRARY: 60 YEARS GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR: 60 GODINA GODIŠNJE IZVJEŠĆE 2009 ANNUAL REPORT 2009 GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR 2009: GODIŠNJE IZVJEŠĆE ZADAR PUBLIC LIBRARY

More information

Načela razdvajanja energetskih djelatnosti prijenosa i distribucije električne energije

Načela razdvajanja energetskih djelatnosti prijenosa i distribucije električne energije dr.sc. Eraldo BANOVAC, doc.dr.sc. Igor Kuzle, Ivan Medved Načela razdvajanja energetskih djelatnosti prijenosa i distribucije električne energije U ovom su radu opisana načela razdvajanja energetskih djelatnosti

More information

Savjetovanje poljoprivrednika LEASING FINANCIRANJE

Savjetovanje poljoprivrednika LEASING FINANCIRANJE Savjetovanje poljoprivrednika LEASING FINANCIRANJE Erste & Steiermärkische S-Leasing d.o.o. Nino Šarić, direktor direkcije regionalne prodajne mreže Osijek, 9.3.2017. O nama... Tipovi leasinga OPERATIVNI

More information

SVEZAK. Glasnik Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog Prigorja

SVEZAK. Glasnik Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog Prigorja SVEZAK Glasnik Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog Prigorja SVEZAK: Glasnik Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog Prigorja Izdaje: Društvo knjižničara Bilogore, Podravine

More information

SPLIT LIBRARY ASSOCIATION WHAT HAVE WE DONE AND WHERE ARE WE GOING?

SPLIT LIBRARY ASSOCIATION WHAT HAVE WE DONE AND WHERE ARE WE GOING? Društvo knjižničara u Splitu : što smo bili i kamo idemo? SPLIT LIBRARY ASSOCIATION WHAT HAVE WE DONE AND WHERE ARE WE GOING? Edita Bačić Pravni fakultet u Splitu edita@pravst.hr Mihaela Kovačić Sveučilišna

More information

KONTEKST ISSN: ČASOPIS KNJIŽNIČARSKOG DRUŠTVA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

KONTEKST ISSN: ČASOPIS KNJIŽNIČARSKOG DRUŠTVA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE BROJ 2, STUDENI 2016. KONTEKST 2 2016 pubweb.carnet.hr/kdvz ISSN: 1849-8590 1 ČASOPIS KNJIŽNIČARSKOG DRUŠTVA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE IMPRESUM Izdavač: Knjižničarsko društvo Varaždinske županije Za izdavača:

More information

KNJI GO MAT knjižnične novine gradske knjižnice samobor

KNJI GO MAT knjižnične novine gradske knjižnice samobor 2018-04 GKSbr.27 KNJI GO MAT knjižnične novine gradske knjižnice samobor Zima je konačno iza nas, puni smo energije i pozitivnih misli pa ćemo vas odmah u startu zaskočiti poezijom. Cijeli smo broj posvetili

More information

Proizvodnja i prometovanje vina te stanje površina pod sortama Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah u Hrvatskoj

Proizvodnja i prometovanje vina te stanje površina pod sortama Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah u Hrvatskoj PREGLEDNI RAD Proizvodnja i prometovanje vina te stanje površina pod sortama Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah u Hrvatskoj Martina LIPAR 1, Gordana BOSANKIĆ 1, Antonija HORVAT HRŽIĆ 2, Zvonimir SAVIĆ

More information

IMPLEMENTACIJA MARKETINGA U NAKLADNIŠTVO DIPLOMSKI RAD

IMPLEMENTACIJA MARKETINGA U NAKLADNIŠTVO DIPLOMSKI RAD SILVIJA GAŠPARIĆ IMPLEMENTACIJA MARKETINGA U NAKLADNIŠTVO DIPLOMSKI RAD Mentor: doc. dr. sc. Suzana Pasanec Preprotić Student: Silvija Gašparić Zagreb, 2017 rješenje ZAHVALE Veliku zahvalnost, u prvome

More information

Karakteristike bar kodova iz tehničkog i dizajnerskog aspekta

Karakteristike bar kodova iz tehničkog i dizajnerskog aspekta Završni rad br. 559/MM/2017 Karakteristike bar kodova iz tehničkog i dizajnerskog aspekta Dorotea Levanić, 0581/336 Varaždin, listopad 2017. godine 2 Multimedija, oblikovanje i primjena Završni rad br.

More information

TEDxKOPRIVNICALIBRARY VELIKE IDEJE U MALOM GRADU. TEDxKOPRIVNICALIBRARY BIG IDEAS IN A SMALL TOWN

TEDxKOPRIVNICALIBRARY VELIKE IDEJE U MALOM GRADU. TEDxKOPRIVNICALIBRARY BIG IDEAS IN A SMALL TOWN TEDxKOPRIVNICALIBRARY VELIKE IDEJE U MALOM GRADU TEDxKOPRIVNICALIBRARY BIG IDEAS IN A SMALL TOWN Petar Lukačić Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica plukacic@yahoo.com Sažetak UDK / UDC 027.3 Izlaganje

More information

PRODAJNI KANALI U OSIGURAVAJUĆEM DRUŠTVU CROATIA OSIGURANJE D.D.

PRODAJNI KANALI U OSIGURAVAJUĆEM DRUŠTVU CROATIA OSIGURANJE D.D. SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET PRODAJNI KANALI U OSIGURAVAJUĆEM DRUŠTVU CROATIA OSIGURANJE D.D. DIPLOMSKI RAD Predmet:: Teorija organizacije Mentor: dr.sc. Marija Kaštelan Mrak Student: Ime i

More information

Novosti. Kako je različitost jezika

Novosti. Kako je različitost jezika Novosti HRVATSKO BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO Travanj -rujan 1994. Broj 4' ISSN 1330-416X EBLIDA?...... CARE ZNACI Pregledavajući priloge pristigle za ovaj broj Novosti, primijetila sam rečenicu kojom je kolegica,

More information

Zbirna Lista objava. KORISNIK Republicka Komisija za sprecavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske

Zbirna Lista objava. KORISNIK Republicka Komisija za sprecavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske PRESS CLIPPING,BIH Bulevar Desanke Maksimović 8 78000 BANJA LUKA, RS-BiH tel/fax: +387 (0)65 / 728628 tel/fax: +387 (0)63 / 990069 e-mail: office@pressclipping.info www.pressclipping.info www.m1g.info

More information

Knjižničar/ka: časopis Knjižničarskog društva Rijeka. Knjižničar/ka. Časopis Knjižničarskog društva Rijeka. Tema broja: Multipismenost

Knjižničar/ka: časopis Knjižničarskog društva Rijeka. Knjižničar/ka. Časopis Knjižničarskog društva Rijeka. Tema broja: Multipismenost Knjižničar/ka Časopis Knjižničarskog društva Rijeka Tema broja: Multipismenost godina 6 broj 6 2015. UDK 02 ISSN 1848-5790 Impresum E-ISSN 1848-5790 UDK: 02 Izdavač: Knjižničarsko društvo Rijeka, Dolac

More information

RODITELJSKO JATO ROSS 308. Specifikacije Ishrane. An Aviagen Brand

RODITELJSKO JATO ROSS 308. Specifikacije Ishrane. An Aviagen Brand 1 RODITELJSKO JATO ROSS 308 Specifikacije Ishrane An Aviagen Brand Uvod Ova knjižica sadrži nutritivne preporuke za roditeljsko jato Ross 308 (sporo operjavajući) i koristi se zajedno sa Ross Roditeljsko

More information

SGS PLAN SEMINARA 2017

SGS PLAN SEMINARA 2017 SGS PLAN SEMINARA 07 WWW.SGSGROUP.HR DOBRODOŠLI Dobrodošli u svijet seminara SGS-a. Kroz našu paletu kvalitetno osmišljenih seminara možete unaprijediti znanje svojih zaposlenika i povećati njihovu produktivnost,

More information

ALL INCLUSIVE. Breakfast 07:30 10:30 Lunch 13:00 14:30 Dinner 19:00 21:30 POOL BAR (10:30 24:00)

ALL INCLUSIVE. Breakfast 07:30 10:30 Lunch 13:00 14:30 Dinner 19:00 21:30 POOL BAR (10:30 24:00) ALL INCLUSIVE Breakfast 07:30 10:30 Lunch 13:00 14:30 Dinner 19:00 21:30 POOL BAR (10:30 24:00) EN Instant coffee (hot / iced frappe) Greek coffee Filter coffee Chocolate hot / cold Tea hot / iced Soft

More information

Darko Šaponja

Darko Šaponja Darko Šaponja 0036428755 SEMINARSKI RAD - SPVP 18. lipanj 2010 Dokument je namijenjen studentima elektrotehnike Potrebno je predznanje ugradbenih računalnih sustava, komunikacijskih protokola i programskog

More information

Pumping and Storing Breast Milk

Pumping and Storing Breast Milk Pumping and Storing Breast Milk You may need to express or pump breast milk to relieve engorgement, to increase your milk supply or to feed your baby breast milk with a bottle. Why and When to Pump To

More information

OPEN SOURCE PROJECT :: BAST

OPEN SOURCE PROJECT :: BAST OPEN SOURCE PROJECT :: BAST Business Account Software Technology 1/5 CSYSTEMS PROGRAMSKI PAKET ZA KNJIGOVODSTVO COBA Systems PROGRAMSKI PAKET ZA KNJIGOVODSTVO KNJIGOVODSTVO AUTO SERVISA (SMERNICE) OPEN

More information

STATISTIČKA ANALIZA POSLOVANJA HOTELA VELARIS d.o.o.

STATISTIČKA ANALIZA POSLOVANJA HOTELA VELARIS d.o.o. SVEUČILIŠTE U SPLITU EKONOMSKI FAKULTET SPLIT ZAVRŠNI RAD STATISTIČKA ANALIZA POSLOVANJA HOTELA VELARIS d.o.o. Mentor: prof.dr.sc. Snježana Pivac Student: Maja Petrinović Matični broj: 1120298 Split, kolovoz

More information

E-ZDRAVSTVO WEB APLIKACIJA U ASP.NET-U

E-ZDRAVSTVO WEB APLIKACIJA U ASP.NET-U VISOKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA ZA INFORMACIONE I KOMUNIKACIONE TEHNOLOGIJE ELEKTRONSKO POSLOVANJE E-ZDRAVSTVO WEB APLIKACIJA U ASP.NET-U Mentor: Kandidat: Dr Nenad Kojić, dipl. inž. Dušan Jerinić, struk.

More information

Oleander Summer Bar Menu

Oleander Summer Bar Menu Oleander Summer Bar Menu C0cktail Mix Ginger & Pepper Tanqueray No. Ten Gin, Tonic, svježi đumbir, limun, rozi papar Tanqueray No. Ten Gin, Tonic, fresh ginger, lemon, pink pepper 60 kn 8 * Southside Mojito

More information

Introduction. L.B. Roostita, H. A. W. Lengkey

Introduction. L.B. Roostita, H. A. W. Lengkey Biotechnology in Animal Husbandry 30 (2), p 289293, 2014 ISSN 14509156 Publisher: Institute for Animal Husbandry, BelgradeZemun UDC 637.07'636.4 DOI: 10.2298/BAH1402289R DETERMINATION OF PORK ADULTERATION

More information

l=àéòáâì= gçëáé=rž~êéîáć= Filozofski fakultet u Zagrebu Ivana Lučića 3, HR Zagreb

l=àéòáâì= gçëáé=rž~êéîáć= Filozofski fakultet u Zagrebu Ivana Lučića 3, HR Zagreb `êç~íáå~=éí=pä~îáå~=f~çéêíáå~i==w~ç~êi=ommr= gçëáé=rž~êéîáć= Filozofski fakultet u Zagrebu Ivana Lučića 3, HR 10 000 Zagreb UDK 81 Stručni članak Primljen: 1. X. 2004. Prihvaćen za tisak: 16. IX. 2005.

More information

Hrvatsko društvo za kvalitetu Članovi za članove 6. prosinca Damir Keller i Dean Rennert Qualitas d.o.o. Zagreb

Hrvatsko društvo za kvalitetu Članovi za članove 6. prosinca Damir Keller i Dean Rennert Qualitas d.o.o. Zagreb Hrvatsko društvo za kvalitetu Članovi za članove 6. prosinca 2016. Damir Keller i Dean Rennert Qualitas d.o.o. Zagreb www.qualitas.hr Qualitas d.o.o. Analiziranje i poboljšavanje procesa pomoću mapiranja

More information

1. Sadržaj. Popis slika..i. Popis tablica...ii. Popis grafova..iii

1. Sadržaj. Popis slika..i. Popis tablica...ii. Popis grafova..iii 1. Sadržaj Popis slika..i Popis tablica.....ii Popis grafova..iii 2.Uvod...7 3. Pregled literature...8 4. Metodologija istraživanja...8 5. Definicija marketinga 11 5.1. Marketing koncepcije 11 6. Izravni

More information

Zagreb, 10/2014. mag. Brigita Lazar Lunder, MBA

Zagreb, 10/2014. mag. Brigita Lazar Lunder, MBA Zagreb, 10/2014 mag. Brigita Lazar Lunder, MBA Referencije 25 godina TOP 1% 2 Svijet i kupci promjenili su se Ono što je nekada djelovalo ne radi više 75 % 57 % 97 % B2B kupovina utjecaju društveni mediji

More information

SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET

SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET JOSIPA BRKLJAČA POSLOVNO PREGOVARANJE U PRODAJI OSIGURANJA DIPLOMSKI RAD Rijeka, 2013. SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET POSLOVNO PREGOVARANJE U PRODAJI OSIGURANJA

More information

KOMUNIKACIJA PUTEM DRUŠTVENIH MREŢA NA PRIMJERU PODUZEĆA NAPRIJED D.O.O.

KOMUNIKACIJA PUTEM DRUŠTVENIH MREŢA NA PRIMJERU PODUZEĆA NAPRIJED D.O.O. SVEUĈILIŠTE U SPLITU EKONOMSKI FAKULTET SPLIT ZAVRŠNI RAD KOMUNIKACIJA PUTEM DRUŠTVENIH MREŢA NA PRIMJERU PODUZEĆA NAPRIJED D.O.O. Mentor: doc. dr. Sc. Ivana Bilić Student: Tihomir Jazidţija Split, kolovoz

More information

Hrvatski telekomunikacijski sektor u godini

Hrvatski telekomunikacijski sektor u godini sponzor izdanja Hrvatski telekomunikacijski sektor u 2007. godini Prvi put, uz uobičajene vrijednosti ukupnog prihoda, i dobiti te kretanja radne snage, za najbolja poduzeća telekomunikacijske industrije

More information

Sensory Evaluation of Fruit of Some Scab Resistant Apple Varieties*

Sensory Evaluation of Fruit of Some Scab Resistant Apple Varieties* Sensory Evaluation of Fruit of Some Scab Resistant * Senzorička evaluacija plodova jabuke nekih sorata otpornih na čađavu krastavost* Zlatko Čmelik, Jasmina Družić, Bogdan Cvjetković i Krunoslav Dugalić

More information

PROMOTIVNE AKTIVNOSTI U MALOPRODAJI S POSEBNIM OSVRTOM NA UNAPREĐENJE PRODAJE

PROMOTIVNE AKTIVNOSTI U MALOPRODAJI S POSEBNIM OSVRTOM NA UNAPREĐENJE PRODAJE SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET ENI CRVELIN PROMOTIVNE AKTIVNOSTI U MALOPRODAJI S POSEBNIM OSVRTOM NA UNAPREĐENJE PRODAJE DIPLOMSKI RAD RIJEKA, 2014. SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET PROMOTIVNE

More information

Mama, tata, ja sam vegan

Mama, tata, ja sam vegan Mama, tata, ja sam vegan Vodič za razumijevanje vegana u obitelji dr. sc. Casey Taft Čakovec, listopad 2015. Biblioteka TA RAVNOPRAVNA STVORENJA dr. sc. Casey Taft: Mama, tata, ja sam vegan: vodič za razumijevanje

More information

NOVOSTI. Uvodnik. 2 Razgovarali smo 7 Iz rada društva 11 Iz regionalnih društava

NOVOSTI. Uvodnik. 2 Razgovarali smo 7 Iz rada društva 11 Iz regionalnih društava NOVOSTI ISSN 1331-808X BROJ 17 HKD HRVATSKO KNJIŽNIÈARSKO DRUŠTVO Listopad 2001. Uvodnik U svijetu koji se svakodnevno mijenja sve je izraženija potreba za èvrstim uporištima. Norme zato imaju nezaobilaznu

More information