УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 НАЗИВ ФАКУЛТЕТА

Size: px
Start display at page:

Download "УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 НАЗИВ ФАКУЛТЕТА"

Transcription

1 УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 2 НАЗИВ ФАКУЛТЕТА ОБРАЗАЦ ЗА ПИСАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА НА КОНКУРС ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА -oбавезна садржина- I ПОДАЦИ О КОНКУРСУ, КОМИСИЈИ И КАНДИДАТИМА 1. Одлука о расписивању конкурса, орган и датум доношења: Одлуком број 1000/ /3, декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица, је дана расписао конкурс. 2. Датум и место објављивања конкурса: , у огласним новинама Послови Националне службе за запошљавање. 3. Број сарадника са назнаком звања (асистент приправник, асистент) и назив уже научне области: Један асистент за ужу научну област Виноградарство. 4. Састав комисије са назнаком имена и презимена сваког члана, звања, назива уже научне области за коју је изабран у звање, датума избора у звање и назив факултета, установе у којој је члан комисије запослен: 1. Др Иван Д. Куљанчић, редовни високошколски наствник за ужу н. о. Виноградарство, биран у звање године, Пољопривредни факултет, Нови Сад. 2. Др Нада Кораћ, редовни високошколски наставник за ужу н. о. Виноградарство, бирана у звање године, Пољопривредни факултет, Нови Сад. 3. Др Зорица Ранковић Васић, доцент за ужу н. о. Виноградарство, бирана у звање Године, на Пољопривредном факултету у Земуну. 5. Пријављени кандидати: 1. Предраг Божовић 2. Јелена Коковић 3. Младен Калајџић 4. Марио Панић непотпуна документација II. БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ О КАНДИДАТИМА 1. Име, име једног родитеља и презиме: Предраг (Ненад) Божовић. 2. Звање: Тренутно без звања. 3. Датум и место рођења: , Нови Сад. 4. Садашње запослење, професионални статус, установа или предузеће: Незапослен. 5. Година уписа и завршетка основних студија:

2 2 6. Студијска група, факултет и универзитет: Воћарство и виноградарство, Пољопривредни факултет, Универзитет у Новом Саду. 7. Успех у студијама: 8, Оцене из наставних предмета релевантних за избор: Опште виноградарство-7; Посебно виноградарство-9; Физиологија биљака Наслов и оцена дипломског рада или дипломског испита: Изналажење најпогоднијег оптерећења чокота окцима за новостворене сорте лиза и петра ; 10 (десет). 10. Студијска група, факултет, универзитет и успех на специјалистичким, односно магистарским студијама: Виноградарство, Пољопривредни факултет, Универзитет у Новом Саду, 9, Година уписа и завршетка специјалистичких, односно магистарских студија: Наслов специјалистичког рада, односно магистарске тезе: Значај лачења и уклањања рода са заперака код неких винских сорти винове лозе. 13. Место и трајање специјализација и студијских боравака у иностранству: У оквиру пројекта FP7-REGPOT "AgroSense" похађао седмодневне курсеве у Љубљани у институту "Јозеф Стефан" (Analysis of enviromental data with machine learning methods") године, на Факултету Техничких наука из Новог Сада у организацији института "Јозеф Стефан" ("Agrosense lectures of remote sensing systems for agriculture") и у Фиренци ("Precision agriculture") године. Провера метода коришћених у истраживању за докторску дисертацију је обавио у National Wine and Grape Industry Center, Charles Surt University (Wagga Wagga, Нови Јужни Велс, Аустралија) од октобра до маја године. 14. Знање светских језика - наводи: чита, пише, говори, са оценом одлично, врлодобро, добро,задовољавајуће: енглески и руски језик, говори, чита и пише врло добро. 15. Професионална оријентација (област, ужа област и уска оријентација): Биотехничке науке, Виноградарство, агротехника и физиологија. 1. Име, име једног родитеља и презиме: Јелена (Горан) Коковић 2.Звање: тренутно без звања 3. Датум и место рођења: , Нови Сад 4. Садашње запослење, професионални статус, установа или предузеће: Незапослена 5. Година уписа и завршетка основних студија:

3 3 6. Студијска група, факултет и универзитет: Воћарство и виноградарство, Пољопривредни факултет, Универзитет у Новом Саду. 7. Успех у студијама: 9,55 8. Оцене из наставних предмета релевантних за избор: Биологија и размножавање винове лозе (10), Гајење винове лозе (10), Ампелографија и селекција винове лозе (10) и Сорте винове лозе (10). 9. Наслов и оцена дипломског рада или дипломског испита: ''Производне карарактеристике неких црних винских сорти винове лозе и њихових клонова у години'', 10 (десет). 10. Студијска група, факултет, универзитет и успех на специјалистичким, односно магистарским студијама: Гајење воћака и винове лозе - Виноградарство, Пољопривредни факултет, Универзитет у Новом Саду, 10 (десет). Међународне удружене мастер студије из области виноградарства у енологије организоване од стране ЕмаВА конзорцијума, оцена завршног испита мастер рада А 11. Година уписа и завршетка специјалистичких, односно магистарских студија: домаће мастер студије , и међународне мастер студије Наслов специјалистичког рада, односно магистарске тезе: Домаће мастер студије: ''Сорте винове лозе за еколошку производњу грожђа и вина''. Међународне мастер студије: ''Microbiological and chemical characterization of Picolit wine''. 13. Место и трајање специјализација и студијских боравака у иностранству: Cantina Di Soave, Soave (Verona), Италија. 14. Знање светских језика - наводи: чита, пише, говори, врло добро енглески језик, добро француски и италијански. 15 Професионална оријентација (област, ужа област и уска оријентација): Биотехничке науке, Виноградарство-ампелографија, селекција и сорте винове лозе. 1. Име, име једног родитеља и презиме: Младен (Илија) Калајџић 2. Звање: тренутно без звања 3. Датум и место рођења: , Зеница 4. Садашње запослење, професионални статус, установа или предузеће: Незапослен 5. Година уписа и завршетка основних студија: Студијска група, факултет и универзитет: Воћарство и виноградарство, Пољопривредни факултет, Универзитет у Новом Саду. 7. Успех у студијама: 8,81

4 4 8. Оцене из наставних предмета релевантних за избор: Биологија и размножавање винове лозе (8), Гајење винове лозе (8), Ампелографија и селекција винове лозе (10), Сорте винове лозе (10). 9. Наслов и оцена дипломског рада или дипломског испита: ''Родност и квалитет неких винских сорти и њихових клонова у години'', 10 (десет). 10. Студијска група, факултет, универзитет и успех на специјалистичким, односно магистарским студијама: Гајење воћака и винове лозе - Виноградарство, Пољопривредни факултет, Универзитет у Новом Саду, 9,67 (девет шездесет седам). 11. Година уписа и завршетка специјалистичких, односно магистарских студија: Наслов специјалистичког рада, односно магистарске тезе: ''Ампелографски опис и производна вредност неких клонова сорти винове лозе pinot gris i pinot blanc'' 13. Место и трајање специјализација и студијских боравака у иностранству: Универзитет Аделаида (Аустралија) од до ; Универзитет у Осијеку од до Знање светских језика - наводи: чита, пише и говори, са оценом добро, енглески и италијански језик. 15. Професионална оријентација (област, ужа област и уска оријентација): Биотехничке науке, Виноградарство-ампелографија, селекција и сорте винове лозе. a. КРЕТАЊЕ У ПРОФЕСИОНАЛНОМ РАДУ 1. Установа, факултет, универзитет или фирма, трајање запослења и звање (навести сва): Кандидат Предраг Божовић је од године хонорарно ангажован у Департману за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета у Новом Саду. У звање истраживача приправника биран је и запошљава се на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду где ради до Ангажован је на пројектима: "Формираље матичних засада винове лозе у Сремским Карловцима по шеми сертификације", "Формирање референтне колекције сорти винове лозе у Сремским Карловцима", "Одржавање колекције сорти винове лозе у Сремским Карловцима ", "Испитиваље сорти и клонова винове лозе у циљу признавања новостворених домаћих сорти, клонова и подлога" и ''Клонска селекција изворних (аутохтоних) сорти винове лозе у Војводини''. Наставно-научно веће Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду је године изабрало мр Предрага Божовића у звање истраживач сарадник без заснивања радног односа. Од до године, на основу уговора о делу, руководи пословима заштите винограда од болести и штеточина за Навип а.д. у стечају

5 5 огранак Петроварадин. Од до године, за Монсанто д.о.о., обавља послове и радне задатке на радном месту Асистент за проверу стања усева. Од до године, за Монсанто д.о.о., обавља послове и радне задатке на радном месту Представник продаје- Асистент. Од октобра 2013 до маја године, као гостујући истраживач, борави у National Wine and Grape Industry Center, Charles Sturt University (Wagga Wagga, Нови Јужни Велс, Аустралија), где обавља теренске и лабораторијске послове у области физиологије винове лозе. Кандидаткиња Јелена Коковић је после дипломирања од до радила као референт воћарства у Делта Аграру, А.Д. Подунавље у Челареву. Наредна четири месеца, од до је била пребачена да ради као референт воћарства у расаднику Делта Аграра, А.Д. Јединство у Апатину. Практичну обуку у производњи вина у оквиру Vinifera UuroMaster студија је обавила у Cantina di Soave, Borgo Rocca Sveva, у граду Соаве у Италији, у пероду од до Кандидат Младен Калајџић је после дипломирања у два наврата боравио на имању Fernando Pighin & Figli у месту Павиа код Удина - Италија. Први пут у време бербе од до , и други пут у време резидбе од до У периоду од до је боравио на University of Adelaide, School of Agriculture and Wine, као гост, радећи у лабораторији и на терену. IV. ЧЛАНСТВО У СТРУЧНИМ И НАУЧНИМ АСОЦИЈАЦИЈАМА Кандидати нису донели доказе о чланству у научним и стручним удружењима. V. НАСТАВНИ РАД: а) Претходни наставни рад (пре избора у звање асистента ): Кандидат Предраг Божовић: 1. Педагошко искуство пре избора у звање асистента: Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, у звању истраживач приправник од 2007 до године. 2. Ангажаваност у одржавању вежби и семинара (на ком предмету, факултету, универзитету): Током свог ангажовања на Департману за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета Универзиттета у Новом Саду, мр Предраг Божовић је изводио вежбе из предмета Воћарство и виноградарство (део виноградарство) на смеровима Пејзажна архитектура, Уређење вода, Пољопривредна техника и Хортикултура, а на смеру Биотехника и менаџмент, вежбе из предмета Биљна производња (део виноградарство). Учествовао у извођењу практичне обуке за студенте 2., 3. и 4. године воћарско-виноградарског смера, све на Пољопривредном факултету, Униврезитет у Новом Саду.

6 6 3. Број часова недељно (вежби и семинара): Кандидат Јелена Коковић: 1. Педагошко искуство пре избора у звање асистента: Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, као докторант волонтер. 2. Ангажаваност у одржавању вежби и семинара (на ком предмету, факултету, универзитету): Као докторант волонтер је била задужена за извођење вежби на предмету Воћарство и виноградарство (део виноградарство), на 1. години Агроекономског смера, школске 2014/2015 и 2015/2016, под руководством доц. Драгослава Иванишевића. Све на Пољопривредном факултету, Униврезитет у Новом Саду. Кандидат Младен Калајџић: нема педагошког искуства б) Садашњи наставни рад (за реизбор у звање асистента): 1. Реизборност у звање асистента (од.до, број): 2. Одржавање наставе под менторством (обим ангажовања у часовима / семестру, на предмету, са фондом часова): 3. Назив предмета, година студија и број часова практичне и семинарске наставе на основним, специјалистичким и магистарским студијама: 4. Увођење нових области, наставних предмета и метода у наставном процесу: 5. Руковођење менторство у раду са студентима (семинарски, стручни радови и сл.): в) Награде и признања универзитета, педагошких и научних асоцијација: Кандидат Предраг Божовић: није добитник никаквих награда и признања Кандидат Јелена Коковић: Диплома за освојено 1. место за научни рад из Воћарства, на Агрономијади у Чању год. Универзитетска награда за постигнут успех у току студирања у школској 2009/2010. години. Захвалница за учешће на 34. Смотри научних радова студената пољопривреде и вет. медицине на Пољопривредном факултету у Новом Саду године. Кандидат Младен Калајџић: није добитнок награда и признања г) Дидактичка средства (приручници, скрипте и сл. Наслов, аутор, година издања, издавач): Кандидати нису поднели доказ о издавању неког приручника, скрипте или нечег сличног. д) Мишљење студената о педагошком раду сарадника ако је формирано у складу са општим актом факултета: Просечна оцена студената о раду кандидата Предрага Божовића се кретала од 4,58 до 4,65 у зависности од предмета и године. Педагошко искуство других кандидата није оцењено! ђ) Остало

7 7 Кандидат Предраг Н. Божовић: 1. Научне књиге (оригинални наслов, аутори, година издања и издавач): нема 2. Монографије, посебна поглавља у научним књигама (наслов, аутори, година издања и издавач): нема 3. Референце међународног нивоа (публикације у међународним часописима, међународне изложбе и уметнички наступи): Kuljančić, I., Paprić, Đ., Korać Nada, Božović, P., Borišev, M., Medić, Mira, Ivanišević, D.: Photosintetic activity of leaves on laterals and top leaves on main shoots of Sila cultivar before grape harvest. African Journal of Agricultural Research. Full Length Research Paper, Vol. 7(13), l, (М23, 3 бода) 4. Референце националног нивоа у другим државама (публикације у станим националним часописима, самосталне или колективне изложбе, уметнички или спортски наступи на билатералном нивоу): Иванишевић Д., Нада Кораћ, Папрић Ђ., Куљанчић И., Мира Медић, Божовић П.: Производне карактеристике неких белих винских сорти и њихових клонова у Фрушкогорском виногорју., Агрознање, Универзитет у Бања Луци, Пољопривредни факултет, Вол. 9., бр.2., (33-39), УДК: ( ), ИССН (М63, 0,5 бодова) Кuljančić, I., Paprić, Đ., Korać, Božović, P., Borišev, M., Medić, Mira, Ivanišević, D.: Photosintetic activity of leaves on laterals and top leaves on main shoots of Sila cultivar before grape harvest. Proceedings of 46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture. Preliminary communication, Opatija, Croatia, , (М63, 0,5 бодова) Иванишевић, Д., Нада Кораћ, Папрић, Ђ., Куљанчић, И., Мира Медић, Божовић, П.: Производне карактеристике неких белих винских сорти и њихових клонова у Фрушкогорском виногорју. Зборник сажетака са XIII научно-стручног саветовања агронома републике Српске. Правци развоја пољопривреде републике Српске, 49. стр., Теслић (М64, 0,2 бода) Папрић, Ђ., Куљанчић, И., Кораћ Нада, Медић Мира, Иванишевић Д., Божовић, П.: Међусобни утицај слорте и лозне подлоге на нека привредно технолошка својства винове лозе., Зборник сажетака са XIV међународно научно-стручног савјетовања агронома Републике Српске, Требиње, (66) (М64, 0,2 бода) Korać Nada, Paprić Đ., Kuljančić I., Ivanišević D., Medić Mira, Božović P.: Neke perspektivne stone sorte vinove loze. Zbornik sažetaka sa XV Međunarodnog naučnostručnog savjetovanja agronoma Republike Srpske: "Poljoprivreda i hrana - izazovi 21 vijeka". Održano od marta godine u Trebinju str., (М64, 0,2 бода) Paprić Đ., Korać Nada, Kuljančić I., Medić Mira, Ivanišević D., Božović P.: Folijarna analiza kod klonova sorte rizling italijanski gajenih na različitim loznim podlogama. Zbornik sažetaka sa XV Međunarodnog naučno-stručnog savjetovanja agronoma Republike Srpske: "Poljoprivreda i hrana - izazovi 21 vijeka". Održano od marta godine u Trebinju str., (М64, 0,2 бода) 5. Референце националног нивоа (публикације у домаћим часописима, самосталне или колективне домаће изложбе и уметнички или спортски наступи у земљи: Kuljančić, I., Paprić, Đ., Nada Korać, Slavica Todić, Mira Medić, Božović, P., Ivanišević, D.: Effect of canopy density in the trellis on the yield and quality of grapes and wine of the cultivar Liza. Contemporary agriculture. Vol.58, No.3-4, page number ,

8 8 Novi Sad (М51, 2 бода) Циндрић, П., Нада Кораћ, Иванишевић, Д., Божовић, П.: Колекција резистентних култивара винове лозе у Сремским Карловцима, Савремена пољопривреда, Вол. 56, Но. 6, стр , УДК: 63, ИССН (М52, 1,5 бод) Нада Кораћ, Циндрић, П., Папрић, Ђ., Куљанчић, И., Мира Медић, Иванишевић, Д., Божовић, П.: Аутохтоне и старе одомаћене сорте винове лозе у Фрушкогорском виногорју, Савремена пољопривреда, Вол. 56, Но. 6, стр , УДК: 63, ИССН (М52, 1,5 бод) Куљанчић, И., Папрић, Ђ., Нада Кораћ, Славица Тодић, Мира Медић, Божовић, П., Иванишевић, Д.: Утицај временских прилика на родност зимских окаца код винове лозе, Савремена пољопривреда, Вол. 56, Но. 6, стр , УДК: 63, ИССН (М52, 1,5 бод) Нада Кораћ, Папрић, Ђ., Куљанчић, И., Мира Медић, Иванишевић, Д., Божовић, П.: Бесемене стоне сорте винове лозе, Зборник научних радова Института ПКБ Агроакономик, Београд: Институт ПКБ Агроекономик, 18 Јул 2007, стр , УДК: 167.7:63, ИССН: (М53, 1 бод) Нада Кораћ, Папрић Ђ., Иванишевић Д., Куљанчић И., Мира Медић, Божовић П.: Органска производња грожђа - избор сорти и сортна агротехника.,зборник научних радова, Институт ПКБ Агроекономик, Београд-Гроцка, Вол. 15., Но. 5., УДК 167.7:63., ИССН: (91). (М53, 1 бод) Папрић Ђ., Нада Кораћ, Куљанчић И., Мира Медић, Иванишевић Д., Божовић П..: Привредно технолошка својства СК - клнова сорте ризлинг италијански на различитим лозним подлогама., Зборник научних радова, Институт ПКБ Агроекономик, Београд- Гроцка, Вол. 15. Но. 5., УДК 167.7:63., ИССН: (99). (М53, 1 бод) 6. Саопштења на међународним научним скуповима: Kuljančić, I., Paprić, Đ., Nada Korać, Mira Medić, Božović, P., Ivanišević, D., Todić, Slavica: Influene of weather conditions, on fertility of grape vine winter buds, XV International Symposium GESCO, Poreč, Croatia: GESCO, Jun 2007, str (М33, 1 бод) Kuljančić, I., Paprić, Đ., Korać, Nada, Todić, Slavica, Medić, Mira, Božović, P., Ivanišević, D.: Applicability of mechanized pruning to new grape cultivars from Serbia. XVI International GiESCO Symposium, University of California, Davis, July , str (М33, 1 бод) Božović, P., Kuljančić, I.D., Kevrešan, S., Kevrešan, Ž., Korać, N., Medić, M., Ivanišević, D.: Potassium phloem unloading in late ripening grape berries of Vitis vinifera (L.) cv. Probus. Proceedings of 18 th International Symposium of the Group of international Experts of vitivinicultural Systems for CoOperation. Tome II, , Porto, (М33, 1 бод) Kuljančić, I. D.; Mira Medić, Vojislava Beljin, Božović, P.; Nada Korać, Ivanišević, D.: The devastating consequences of large cuttings to the trunk flowing vessels and grapevine roots. Proceedings of the 19 th International Symposium GiESCO, vol. 1, , Pech rouge-montpellier, (М33, 1 бод) 7. Сопштења на домаћим научним скуповима: Куљанчић, И., Папрић, Ђ., Нада Кораћ, Славица Тодић, Мира Медић, Божовић, П., Иванишевић, Д.: Утицај густине зелене масе у шпалиру, на родност и квалитет грожђа и вина сорте Лиза. Књига абстраката са XIII Конгреса воћара и виноградара Србије ( са међународним учешћем). 37 стр. Нови Сад, октобар (М64, 0,2 бода) Иванишевић, Д., Циндрић, П., Нада Кораћ, Папрић, Ђ., Куљанчић, И., Мира Медић,

9 9 Божовић, П.: Субклонови ризлинга италијанског. Књига абстраката са XIII Конгреса воћара и виноградара Србије ( са међународним учешћем). 29 стр. Нови Сад, октобар (М64, 0,2 бода) Нада Кораћ, Циндрић, П., Папрић, Ђ., Куљанчић, И., Мира Медић, Иванишевић, Д., Божовић, П.:Перспективне црне винске сорте винове лозе. Књига абстраката са XIII Конгреса воћара и виноградара Србије ( са међународним учешћем). 37 стр. Нови Сад, октобар (М64, 0,2 бода) Božović, P., Kuljančić, I., Paprić, Đ., Korać Nada, Medić Mira, Ivanišević, D., Borišev, M.: Conversion to the semi-minimal winter prining with cultivar Petra. Proceedings of 14th Serbian Congress of Fruit and grapevine producers with internacional participation. Abstract. Vrnjačka banja, page number 171, (М64, 0,2 бода) 8. Радови у којима је кандидат једини аутор и први коаутор: Božović, P., Kuljančić, I., Paprić, Đ., Korać Nada, Medić Mira, Ivanišević, D., Borišev, M.,: Conversion to the semi-minimal winter prining with cultivar Petra. Proceedings of 14th Serbian Congress of Fruit and grapevine producers with internacional participation. Abstract. Vrnjačka banja, page number 171, Božović, P., Kuljančić, I.D., Kevrešan, S., Kevrešan, Ž., Korać, N., Medić, M., Ivanišević, D.: Potassium phloem unloading in late ripening grape berries of Vitis vinifera (L.) cv. Probus. Proceedings of 18 th International Symposium of the Group of international Experts of vitivinicultural Systems for CoOperation. Tome II, , Индекс компетентности: 19,1 бод. Кандидат Јелена Г. Коковић: 1. Научне књиге (оригинални наслов, аутори, година издања и издавач): нема 2. Монографије, посебна поглавља у научним књигама (наслов, аутори, година издања и издавач): нема 3. Референце међународног нивоа (публикације у међународним часописима, међународне изложбе и уметнички наступи): нема 4. Референце националног нивоа у другим државама (публикације у станим националним часописима, самосталне или колективне изложбе, уметнички или спортски наступи на билатералном нивоу): нема 5. Референце националног нивоа (публикације у домаћим часописима, самосталне или колективне домаће изложбе и уметнички или спортски наступи у земљи: Kalajdžić, M., Ivanišević, D., Drenjančević, M., Nada Korać, Jukić, V., Jelena Koković: The accumulation of anthocyanins and total phenols during ripening in cv. Probus and Cabernet Sauvignon grepe berries in Fruška Gora wine region. Contemporary Agriculture, 64, (3-4), , ISSN: UDC:63(497.1)(051)-''540.2'' (М52, 1,5 бод) 6. Саопштења на међународним научним скуповима: нема 7. Сопштења на домаћим научним скуповима: Јелена Коковић: Производне карактеристике неких црних винских сорти винове лозе и њихових клонова у фрушкогорском виногорју. Зборник радова 34. Смотре научних радова студената пољопривреде и ветеринерске медицине са међународним учешћем, Нови Сад, (М64, 0,2 бода) 8. Радови у којима је кандидат једини аутор и први коаутор: Јелена Коковић: Производне карактеристике неких црних винских сорти винове лозе и њихових клонова у фрушкогорском виногорју. Зборник радова 34. Смотре научних радова студената пољопривреде и ветеринерске медицине са међународним учешћем, Нови Сад, 2010.

10 9. Индекс компетентности: 1,7 бодова 10 Кандидат Младен И. Калајџић: 1. Научне књиге (оригинални наслов, аутори, година издања и издавач): нема 2. Монографије, посебна поглавља у научним књигама (наслов, аутори, година издања и издавач): нема 3. Референце међународног нивоа (публикације у међународним часописима, међународне изложбе и уметнички наступи): нема 4. Референце националног нивоа у другим државама (публикације у станим националним часописима, самосталне или колективне изложбе, уметнички или спортски наступи на билатералном нивоу): нема 5. Референце националног нивоа (публикације у домаћим часописима, самосталне или колективне домаће изложбе и уметнички или спортски наступи у земљи: Kalajdžić, M., Ivanišević, D., Drenjančević, M., Nada Korać, Jukić, V., Jelena Koković: The accumulation of anthocyanins and total phenols during ripening in cv. Probus and Cabernet Sauvignon grepe berries in Fruška Gora wine region. Contemporary Agriculture, 64, (3-4), , ISSN: UDC:63(497.1)(051)-''540.2'' (М52, 1,5 бод) 6. Саопштења на међународним научним скуповима: нема 7. Сопштења на домаћим научним скуповима: нема 8. Радови у којима је кандидат једини аутор и први коаутор: Kalajdžić, M., Ivanišević, D., Drenjančević, M., Nada Korać, Jukić, V., Jelena Koković: The accumulation of anthocyanins and total phenols during ripening in cv. Probus and Cabernet Sauvignon grepe berries in Fruška Gora wine region. Contemporary Agriculture, 64, (3-4), , ISSN: UDC:63(497.1)(051)-''540.2'' 9. Индекс компетентности: 1,5 бод VI. СТРУЧНИ РАД (прихваћени или реализовани пројекти, патенти, законски текстови и др). Кандидат мр Предраг Божовић је учествовао у изради неколико пројеката за подизање винограда на Фрушкој Гори, у Шумадији, на Косову и Метохији и Републици Србској. Активно је учествовао и у извођењу тих пројеката на терену. Други кандидати немају претходно стручно искуство. VII. ПРИЗНАЊА, НАГРАДЕ И ОДЛИКОВАЊА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАД Ниједан од кандидата није носилац признања или награде за професионалан рад. VIII. ОСТАЛО IX. АНАЛИЗА РАДА КАНДИДАТА (на једној страници куцаног текста): Кандидат мр Предраг Н. Божовић има деветогодишње искуство у стручном и научном раду у виноградарству и трогодишње искуство у педагошком раду на Пољопривредном факултету у Новом Саду. Кандидат има и прихваћену тезу докторске дисертације из виноградарства. Кандидат има педагошко радно искуство у високошколском образовању стечено током трогодишњег рада на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду у својству истраживача приправника. Изводио је вежбе из предмета Воћарство и виноградарство (део који се односи на виноградарство) на смеровима Пејзажна архитектура, Уређење вода, Пољопривредна техника и Хортикултура, а на смеру

11 11 Биотехника и менаџмент вежбе из предмета Биљна производња (део виноградарство). Учествовао у извођењу практичне обуке за студенте 2., 3. и 4. године воћарсковиноградарског смера. Кандидат је током свог рада на Пољопривредном факултету испољио стручност и поузданост у остваривању поверених му задатака, велики степен одговорности и самосталности у раду, као и изражену спремност за заједнички рад. Изградио је одличне односе са другим наставницима и сарадницима, а такође и са високошколским ученицима. Поседује изузетно искуство из практичне виноградарске производње, као и искуство стечено у лабораторијском раду на Пољопривредном факултету, а поготово током боравка у истраживачком центру Универзитета Charles Sturt у Аустралији. Почевши од године, активно се бави научно-истраживачким радом из области Виноградарства са посебним нагласком на фитотехнику и физиологију винове лозе. Мр Предраг Н. Божовић има укупно 22 објављенее научне јединице, чиме је остварио научно вредновање од 19,1 бода. Кандидат мастер инжињер Јелена Г. Коковић има двогодишње искуство у научном раду и полугодишње искуство у педагошком раду. Кандидаткиња је током једног семестра школске 2014/2015. изводила вежбе из Виноградарства на Агроекономском смеру. Јелена Г. Коковић за сада гради леп однос са другим наставницима и срадницима, и упознаје се са сарадничким радом. Стекла је одређено искуство из винарске прозводње боравећи у Cantina di Soave, Borgo Rocca Sveva, у граду Соаве у Италији. Укључена је у нучноистраживачки рад, што је дало две објављене научне јединице, где је остварила научно вредновање од 1,7 бода. Кандидат мастер инжињер Младен И. Калајџић има двогодишње искуство у научном раду, док се у педагошком раду још није опробао. За сада гради леп однос са наставницима и другим сарадницима, радећи на Факултету и на Огледном пољу у Сремским Карловцима. Стекао је одређено практично виноградарско искуство боравећи на имању Pighin & Figli у Италији и на Универзитету Adelaide у Аустралији, и искуство у лабораторијском раду, на Универзитетима Adelaide у Аустралији и у Осијеку у Хрватској. Укључен је у нучноистраживачки рад, што је дало једну објављену научну јединицу, где је остварио научно вредновање од 1,5 бода. X. МИШЉЕЊЕ О ИСПУЊЕНОСТИ УСЛОВА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ И НА РАДНО МЕСТО СВАКОГ КАНДИДАТА ПОЈЕДИНАЧНО (на 1 / 2 стране куцаног текста, са називом звања за које је конкурс расписан): Комисија је утврдила да кандидат Предраг Н. Божовић, магистар пољопривредних наука, испуњава натечајем дате услове за избор у звање и на радно место асистента, за ужу научну област Виноградарство. Комисија је такође утврдила да кандидат Јелена Г. Коковић, двоструки мастер инжињер пољопривреде, испуњава натечајем дате услове за избор у звање и на радно место асистента, за ужу научну област Виноградарство. Комисија је утврдила да и кандидат Младен И. Калјџић, мастер инжињер пољопривреде, испуњава натечајем дате услове за избор у звање и на радно место асистента, за ужу научну област Виноградарство.

12 12 XI. ПРЕДЛОГ ЗА ИЗБОР КАНДИДАТА У ОДРЕЂЕНО ЗВАЊЕ САРАДНИКА Увидом у приложену документацију, кандидата пријављених на натечај, Комисија је утврдила да сва три пријављена кандидата испуњавају законске услове, као и услове предвиђене општим актима Факултета, за избор у звање и на радно место асистента у настави, за ужу научну област Виноградарство. У складу са бројем потребних сарадника на расписаном конкурсу, доле потписани чланови Комисије једногласно предлажу да се у звање и на радно место асистената за ужу научну област Виноградарство изабере кандидат Предраг Божовић. Комисија даје предност наведеном кандидату у односу на остале пријављене кандидате првенствено због његовог искуства и доказаних квалитета у досадашњем наставном и научном раду на Пољопривредном факултету у Новом Саду. ПОТПИСИ ЧЛАНОВА КОМИСИЈЕ Проф. др Иван Д. Куљанчић Проф. др Нада Кораћ Доц. др Зорица Ранковић Васић НАПОМЕНА: Извештај се пише навођењем кратких одговора, са валидним подацима, у облику обрасца, без непотребног текста. Разврставање и рангирање радова и индекс компентенције врше се односно израчунавају према правилнику надлежног министарства. Члан комисије који не жели да потпише извештај јер се не слаже са мишљењем већине чланова комисије, дужан је да унесе у извештај образложење, односно разлоге због којих не жели да потпише извештај.

НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата)

НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ ОДНОСНО УМЕТНИЧКИ, СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОПРИНОС (са оценом радова кандидата) Стевана Првовенчаног 34, 32000 Чачак 4. Установа или предузеће где је кандидат тренутно запослен и професионални статус: Агрономски факултет у Чачку, доцент 5. Година уписа и завршетка високог образовања,

More information

Предмет: Избор наставника у звање и на радно место доцент за ужу научну област Опште Виноградарство (Предмет: Виноградарство)

Предмет: Избор наставника у звање и на радно место доцент за ужу научну област Опште Виноградарство (Предмет: Виноградарство) Универзитет у Београду Пољопривредни факултет Изборно Веће Факултета Предмет: Избор наставника у звање и на радно место доцент за ужу научну област Опште Виноградарство (Предмет: Виноградарство) Одлуком

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ БЕОГРАД ЗЕМУН. Предмет: Извештај комисије за избор наставника у звање и на радно место

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ БЕОГРАД ЗЕМУН. Предмет: Извештај комисије за избор наставника у звање и на радно место ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ БЕОГРАД ЗЕМУН Предмет: Извештај комисије за избор наставника у звање и на радно место ДОЦЕНТА за ужу научну област МЕТЕОРОЛОГИЈА Одлуком Декана

More information

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу:

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: Посл.бр. 10-2/16/5 дана 08.02.2016. године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ УГОВОРА О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ

More information

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ На основу члана 63. Закона о јавним набавкама (Службени гласник РС, бр. 124/12, 14/15 и 68/15) Комисија за јавну набавку 01 бр. 3/1 Института за међународну политику и привреду, сачинила је ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ

More information

СПИСАК САОПШТЕНИХ И ОБЈАВЉЕНИХ РАДОВА

СПИСАК САОПШТЕНИХ И ОБЈАВЉЕНИХ РАДОВА ПРИЛОГ 1 СПИСАК САОПШТЕНИХ И ОБЈАВЉЕНИХ РАДОВА И УЧЕШЋЕ НА ПРОЈЕКТИМА ДР НЕБОЈШЕ Р. МАРКОВИЋ A. Објављени радови до избора у звање ванредног професора 1. Научне књиге и монографије (M40) 1.1. Накаламић,

More information

Попис пољопривреде 2012.,,Виноградарски атлас. Доц. др Драгослав Иванишевић

Попис пољопривреде 2012.,,Виноградарски атлас. Доц. др Драгослав Иванишевић Попис пољопривреде 2012.,,Виноградарски атлас Доц. др Драгослав Иванишевић Како је Виноградарски атлас настао? Пописом пољопривреде су након више од 50 година прикупљени подаци о стварном стању пољопривреде,

More information

''Полифенолни профил, елементални састав и антиоксидативна активност црвених вина клонова сорти винове лозе Vranac, Merlot и Cabernet Sauvignon''

''Полифенолни профил, елементални састав и антиоксидативна активност црвених вина клонова сорти винове лозе Vranac, Merlot и Cabernet Sauvignon'' Наставно-научном већу Хемијског факултета Универзитета у Београду Поштоване колегинице и колеге, Одлуком Наставно-научног већа Хемијског факултета од 9. новембра 2017. године одређени смо у Комисију за

More information

Наставно-научном већу Хемијског факултета Универзитета у Београду

Наставно-научном већу Хемијског факултета Универзитета у Београду Наставно-научном већу Хемијског факултета Универзитета у Београду Поштоване колегинице и колеге, Одлуком Наставно-научног већа Хемијског факултета од 9. новембра 2017. године одређени смо у Комисију за

More information

ВИНОГРАДАРСТВО СРБИЈЕ КРОЗ СТАТИСТИКУ И РЕЈОНИЗАЦИЈУ. Драгослав Иванишевић, Дарко Јакшић. Апстракт

ВИНОГРАДАРСТВО СРБИЈЕ КРОЗ СТАТИСТИКУ И РЕЈОНИЗАЦИЈУ. Драгослав Иванишевић, Дарко Јакшић. Апстракт ВИНОГРАДАРСТВО СРБИЈЕ КРОЗ СТАТИСТИКУ И РЕЈОНИЗАЦИЈУ Драгослав Иванишевић, Дарко Јакшић Апстракт Пописом пољопривреде, који је Републички завод за статистику спровео током 2012. године, су након више од

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Кандидат: Ментор: Дипл. инж. Марио Панић Доц. др Драгослав Иванишевић 007/20013

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ Департман за ратарство и повртарство Сања Милошев дипл. инж пољопривреде КОРИШЋЕЊЕ ГЕНЕТИЧКИХ РЕСУРСА ТРАДИЦИОНАЛНИХ СОРТИ ВИНОВЕ ЛОЗЕ МАСТЕР РАД Нови Сад,

More information

State of and Conditions for Viticulture Development in Bosnia and Herzegovina

State of and Conditions for Viticulture Development in Bosnia and Herzegovina Professional paper Стручни рад UDC: 634.8.047:631.5 DOI: 10.7251/AGREN1603279B State of and Conditions for Viticulture Development in Bosnia and Herzegovina Tijana Banjanin 1, Siniša Berjan 1, Vesna Milić

More information

Универзитет у Београду - Хемијски факултет Наставно-научно веће

Универзитет у Београду - Хемијски факултет Наставно-научно веће Универзитет у Београду - Хемијски факултет Наставно-научно веће Предмет: Извештај Комисије за преглед и оцену докторске дисертације Милице М. Средојевић (рођ. Пантелић), истраживача-сарадника Иновационог

More information

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу:

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: Посл.бр. 9-8/16/5 дана 05.08.2016. године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: Партија бр.1 Шприцеви и игле,,pharmaswiss''

More information

ИЗВЕШТАЈ КОМИСИЈЕ ЗА ОЦЕНУ И ОДБРАНУ ДОКТОРСКОГ УМЕТНИЧКОГ ПРОЈЕКТА: НОВЕ МИТОЛОГИЈЕ ИЗЛОЖБА ГРАФИКА И ОБЈЕКАТА

ИЗВЕШТАЈ КОМИСИЈЕ ЗА ОЦЕНУ И ОДБРАНУ ДОКТОРСКОГ УМЕТНИЧКОГ ПРОЈЕКТА: НОВЕ МИТОЛОГИЈЕ ИЗЛОЖБА ГРАФИКА И ОБЈЕКАТА Наставно-уметничком већу Факултет ликовних уметности у Београду Сенату Универзитета уметности у Београду ИЗВЕШТАЈ КОМИСИЈЕ ЗА ОЦЕНУ И ОДБРАНУ ДОКТОРСКОГ УМЕТНИЧКОГ ПРОЈЕКТА: НОВЕ МИТОЛОГИЈЕ ИЗЛОЖБА ГРАФИКА

More information

УТИЦАЈ ФИТОТЕХНИЧКИХ МЕРА НА ПРИВРЕДНО-ТЕХНОЛОШКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ СОРТИ СИЛА И ГРАШАЦ БЕЛИ

УТИЦАЈ ФИТОТЕХНИЧКИХ МЕРА НА ПРИВРЕДНО-ТЕХНОЛОШКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ СОРТИ СИЛА И ГРАШАЦ БЕЛИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Кандидат: Ивана Обрановић Ментор: Проф. др Иван Д. Куљанчић УТИЦАЈ ФИТОТЕХНИЧКИХ

More information

ПРИЈАВА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ ПРПГРАМА КПНТИНУИРАНЕ ЕДУКАЦИЈЕ (КЕ)

ПРИЈАВА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ ПРПГРАМА КПНТИНУИРАНЕ ЕДУКАЦИЈЕ (КЕ) ПРИЈАВА КУРСА 1 ПРИЈАВА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ ПРПГРАМА КПНТИНУИРАНЕ ЕДУКАЦИЈЕ (КЕ) Прганизатпр кпнтинуиране едукације: факултет шкпла здравствене струке здравствена устанпва устанпва удружеое приватна пракса

More information

EFFECT OF FERMENTATION CONDITIONS ON CONTENT OF PHENOLIC COMPOUNDS IN RED WINE

EFFECT OF FERMENTATION CONDITIONS ON CONTENT OF PHENOLIC COMPOUNDS IN RED WINE UDC 663.222:663.252.4 APTEFF, 36, 1-266 (2005) BIBLID: 1450 7188 (2005) 36, 61-69 Original scientific paper EFFECT OF FERMENTATION CONDITIONS ON CONTENT OF PHENOLIC COMPOUNDS IN RED WINE Vladimir S. Puškaš,

More information

Biological Characterstics and Productivity of Cape Gooseberry (Physalis peruviana L.) Plants According to Different Term of Seedling Sowing

Biological Characterstics and Productivity of Cape Gooseberry (Physalis peruviana L.) Plants According to Different Term of Seedling Sowing Original scientific paper Оригиналан научни рад UDC: 631.531:633-155.9 DOI: 1.7251/AGREN163267P Biological Characterstics and Productivity of Cape Gooseberry (Physalis peruviana L.) Plants According to

More information

COCOA AND CHOCOLATE PRODUCTS IN PREPARATION OF DESSERTS IN CATERING FACILITIES IN NOVI SAD

COCOA AND CHOCOLATE PRODUCTS IN PREPARATION OF DESSERTS IN CATERING FACILITIES IN NOVI SAD Researches Reviews of the Department of Geography, Tourism and Hotel Management 44-1/2015 Original scientific paper UDC 664.68 COCOA AND CHOCOLATE PRODUCTS IN PREPARATION OF DESSERTS IN CATERING FACILITIES

More information

THE EFFECT OF WINTER BARLEY VARIETY AND TECHNOLOGIAL FACTORS DURING MALTING ON MALT QUALITY

THE EFFECT OF WINTER BARLEY VARIETY AND TECHNOLOGIAL FACTORS DURING MALTING ON MALT QUALITY UDC 633.16 324 -[663.439:54.061] APTEFF, 36, 1-266 (2005) BIBLID: 1450-7188 (2005) 36, 33-42 Original scientific paper THE EFFECT OF WINTER BARLEY VARIETY AND TECHNOLOGIAL FACTORS DURING MALTING ON MALT

More information

Consumer Assessment of Raspberry Teas

Consumer Assessment of Raspberry Teas Original scientific paper Оригиналан научни рад UDC: 634.711:]615.453.8:579.86 DOI: 10.7251/AGREN1701001S Consumer Assessment of Raspberry Teas Monika Sczygiol 1 1 Wrocław University of Environmental and

More information

Sanitary Status of the Grapevine Germplasm Collection in Republic of Srpska

Sanitary Status of the Grapevine Germplasm Collection in Republic of Srpska Original scientific paper Оригиналан научни рад UDC: 634.1/.8-295 DOI: 10.7251/AGREN1602143D Sanitary Status of the Grapevine Germplasm Collection in Republic of Srpska Duška Delić 1, Biljana Lolić 1,

More information

НАСТАВНО-УМЕТНИЧКОМ ВЕЋУ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИХ СТУДИЈА УНИВЕРЗТЕТА УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ

НАСТАВНО-УМЕТНИЧКОМ ВЕЋУ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИХ СТУДИЈА УНИВЕРЗТЕТА УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ НАСТАВНО-УМЕТНИЧКОМ ВЕЋУ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИХ СТУДИЈА УНИВЕРЗТЕТА УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ Предмет: Извештај комисије за оцену и одбрану докторског уметничког пројекта AGIT-PROP-FLASH-MOB СЕРИЈА ПЕРФОРМАНСА

More information

ЕКОЛОГИЈА CAMPYLOBACTER spp. И ЊИХОВ ЗНАЧАЈ ЗА ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНУ ХРАНУ

ЕКОЛОГИЈА CAMPYLOBACTER spp. И ЊИХОВ ЗНАЧАЈ ЗА ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНУ ХРАНУ Игор Стојанов. Јасна Проданов, Милош Капетанов, Драгица Стојановић, Јелена Петровић Научни институт за ветеринарство Нови Сад igor@niv.ns.ac.yu Оригинапни научни рад - Original scientific paper ЕКОЛОГИЈА

More information

DOES APPLICATION OF RAIN SHELTERS INFLUENCE PRODUCTION TRAITS IN RASPBERRY CV. MEEKER? Introduction

DOES APPLICATION OF RAIN SHELTERS INFLUENCE PRODUCTION TRAITS IN RASPBERRY CV. MEEKER? Introduction UDK 634.711.044 DOES APPLICATION OF RAIN SHELTERS INFLUENCE PRODUCTION TRAITS IN RASPBERRY CV. MEEKER? 1 D. Stojanov, J. Milivojević*, M. Ivanović, D. Radivojević Abstract Raspberry production systems

More information

APTEFF, 42, (2011) UDC: : DOI: /APT P BIBLID: (2011) 42, Original scientific paper

APTEFF, 42, (2011) UDC: : DOI: /APT P BIBLID: (2011) 42, Original scientific paper STATISTICAL ANALYSIS OF THE INFLUENCE OF WHEAT BLACK POINT KERNELS ON SELECTED INDICATORS OF WHEAT FLOUR QUALITY Verica D. Petrov a and Nada K. Filipović b a Ţitoprodukt, Bolniţka 7, 23000 Zrenjanin, Serbia

More information

ТЕОРИЈСКЕ ОСНОВЕ И ПРАКТИЧНА ИСКУСТВА ПРЕВАЉИВАЊА ПОРЕЗА СА ОСВРТОМ НА ПОЉОПРИВРЕДУ

ТЕОРИЈСКЕ ОСНОВЕ И ПРАКТИЧНА ИСКУСТВА ПРЕВАЉИВАЊА ПОРЕЗА СА ОСВРТОМ НА ПОЉОПРИВРЕДУ Прегледни рад Економика пољопривреде Број 2/2011. УДК: 336.564.3:631 ТЕОРИЈСКЕ ОСНОВЕ И ПРАКТИЧНА ИСКУСТВА ПРЕВАЉИВАЊА ПОРЕЗА СА ОСВРТОМ НА ПОЉОПРИВРЕДУ Г. Милошевић 1, М. Кулић 2 Апстракт: Држава, полазећи

More information

Clonal research of black wine grape cultivars in different Serbian localities

Clonal research of black wine grape cultivars in different Serbian localities Branislava EXPERT PAPER SIVČEV, Zorica RANKOVIĆ-VASIĆ, Dragan NIKOLIĆ, Dragoslav IVANIŠEVIĆ, Clonal research of black wine grape cultivars in different Serbian localities Branislava SIVČEV 1, Zorica RANKOVIĆ-VASIĆ

More information

Available online at

Available online at J. Serb. Chem. Soc. 75 (2) 195 207 (2010) UDC 677.1/.5:677.017.4:541.12.03:547.455.65 JSCS 3952 Original scientific paper effects of commercial fibres on frozen bread dough JELENA FILIPOVIĆ 1 *, NADA FILIPOVIĆ

More information

LOW CALORIE MARMALADES

LOW CALORIE MARMALADES UDC 664.858 : 612.39 : 616.379 008.64 APTEFF, 34, 1 148 (2003) BIBLID: 1450 7188 (2003) 34, pp. 23 30 Original scientific paper LOW CALORIE MARMALADES Saša R. Pavlović, Aleksandra N. Tepić and Biserka

More information

ПОПУЛАЦИОНА И ИНДИВИДУАЛНА ВАРИЈАБИЛНОСТ ФЕНОФАЗЕ ЛИСТАЊА ЛУЖЊАКА У ТРИ СУКЦЕСИВНЕ ГОДИНЕ

ПОПУЛАЦИОНА И ИНДИВИДУАЛНА ВАРИЈАБИЛНОСТ ФЕНОФАЗЕ ЛИСТАЊА ЛУЖЊАКА У ТРИ СУКЦЕСИВНЕ ГОДИНЕ ГЛАСНИК ШУМАРСКОГ ФАКУЛТЕТА, БЕОГРАД, 2014, бр. 109, стр. 09-32 BIBLID: 0353-4537, (2014), 109, p 09-32 Batos B., Ninić - Todorović J., Miljković D. 2014. Population and individual variability of the leafing

More information

ЗАШТИТА ИНВЕСТИТОРА БАНКАРСКОМ ГАРАНЦИЈОМ

ЗАШТИТА ИНВЕСТИТОРА БАНКАРСКОМ ГАРАНЦИЈОМ ДОБРИЦА ВЕСИЋ УДК 336.6:336.71 Институт за међународну политику и Пегледни рад привреду Примљен: 14.09.2016 Београд Одобрен: 18.10.2016 Страна: 489-500 ЗАШТИТА ИНВЕСТИТОРА БАНКАРСКОМ ГАРАНЦИЈОМ Сажетак:

More information

ПОБИЈАЊЕ СУДСКОГ ПОРАВНАЊА 1 (Појам, правна природа и облици побијања у домаћем и упоредном праву)

ПОБИЈАЊЕ СУДСКОГ ПОРАВНАЊА 1 (Појам, правна природа и облици побијања у домаћем и упоредном праву) Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 2/2011 Оригинални научни рад 347.925 Др Марија Салма, редовни професор Правног факултета у Новом Саду ПОБИЈАЊЕ СУДСКОГ ПОРАВНАЊА 1 (Појам, правна природа

More information

CONSUMPTION AND INDUSTRIAL DEMAND FOR FRUIT JUICES AND CONCENTRATES

CONSUMPTION AND INDUSTRIAL DEMAND FOR FRUIT JUICES AND CONCENTRATES Review paper Економика пољопривреде Број 4/2010. УДК: 664.856/.857 CONSUMPTION AND INDUSTRIAL DEMAND FOR FRUIT JUICES AND CONCENTRATES Maja Štrbac 1, Mirjana Savić 1 Abstract: The market of food products

More information

О Д Л У К У О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДА НОВОГ САДА ЗА ГОДИНУ

О Д Л У К У О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДА НОВОГ САДА ЗА ГОДИНУ На основу члана. став. Закона о буџетском систему ("Службени гласник РС", бр. /0, 7/0, 0/0, 0/, /, 6/, 6/ - испр, 08/, /, 68/ - др. закон, 0/ и /6), и члана. тачка. Статута Града Новог Сада - пречишћен

More information

Канд. наука инж. Обрен Пејић, Земун

Канд. наука инж. Обрен Пејић, Земун Канд. наука инж. Обрен Пејић, Земун О НБКИМ ОСОБЕНОСТИМА HP СРБИЈЕ СИРАРСТВА Сирарство je веома старо у HP Србији, na ce може слободно рећи да ce оно историски директно наслања на производњу сирева у овпм

More information

ПРИЛОГ ПРОУЧАВАЊУ ГЉИВА ИЗ РОДОВА SPARASSIS Fr. И HERICIUM Pers. У НАШИМ ШУМАМА

ПРИЛОГ ПРОУЧАВАЊУ ГЉИВА ИЗ РОДОВА SPARASSIS Fr. И HERICIUM Pers. У НАШИМ ШУМАМА ГЛАСНИК ШУМАРСКОГ ФАКУЛТЕТА, БЕОГРАД, 2006, бр. 93, стр. 83-96 BIBLID: 0353-4537, (2006), 93, p 83-96 Драган Караџић UDK: 630*443.3 Оригинални научни рад ПРИЛОГ ПРОУЧАВАЊУ ГЉИВА ИЗ РОДОВА SPARASSIS Fr.

More information

УВОД ИЛИ СКИЦА ЗА СОЦИОЛОШКИ ПРИСТУП КАФАНИ

УВОД ИЛИ СКИЦА ЗА СОЦИОЛОШКИ ПРИСТУП КАФАНИ ТМ Г. XXXIV Бр. 3 Стр. 867-891 Ниш јул - септембар 2010. UDK 316.422(4) 15/20 (091) 316.422:640.422(497+497.11) Oригинални научни рад Сретен Вујовић Примљено: 16. 5. 2010. Филозофски факултет Београд ФЕНОМЕН

More information

THE ECOLOGICAL STUDY OF THRIPS POPULATIONS IN A SOUTHERN ROMANIAN VINEYARD (INSECTA: THYSANOPTERA)

THE ECOLOGICAL STUDY OF THRIPS POPULATIONS IN A SOUTHERN ROMANIAN VINEYARD (INSECTA: THYSANOPTERA) Acta entomologica serbica, 2009, 14(1): 1-11 UDC 595.731(498) THE ECOLOGICAL STUDY OF THRIPS POPULATIONS IN A SOUTHERN ROMANIAN VINEYARD (INSECTA: THYSANOPTERA) LILIANA VASILIU-OROMULU 1, DANIELA BARBUCEANU

More information

TRADITIONAL MANUFACTURING OF WHITE CHEESES IN BRINE IN SERBIA AND MONTENEGRO - SIMILARITIES AND DIFFERENCES

TRADITIONAL MANUFACTURING OF WHITE CHEESES IN BRINE IN SERBIA AND MONTENEGRO - SIMILARITIES AND DIFFERENCES TRADITIONAL MANUFACTURING OF WHITE CHEESES IN BRINE IN SERBIA AND MONTENEGRO - SIMILARITIES AND DIFFERENCES Slavica M. Vesković Moračanin a *, Slavko Mirecki b, Dejana K. Trbović a, Lazar R. Turubatović

More information

СИРАРСТВО OKO ТРИГЛАВА

СИРАРСТВО OKO ТРИГЛАВА manufactured in the co-operative dairies. Very good prises obtained for these cheeses, particularly those manufactured in co-operative dairies, and the by-product Skuta" 1 obtained from the whey, make

More information

SENSORY EVALUATION OF COMMERCIAL FAT SPREADS BASED ON OILSEEDS AND WALNUT

SENSORY EVALUATION OF COMMERCIAL FAT SPREADS BASED ON OILSEEDS AND WALNUT SENSORY EVALUATION OF COMMERCIAL FAT SPREADS BASED ON OILSEEDS AND WALNUT Etelka B. Dimić a*, Vesna B. Vujasinović b, Olga F. Radočaj a and Bojan D. Borić a a University of Novi Sad, Faculty of Technology

More information

АНДРИћЕВА ЛЕГЕНДА О уметнику: разговор С Гојом 2

АНДРИћЕВА ЛЕГЕНДА О уметнику: разговор С Гојом 2 Оригинални научни рад 821.163.41.09 Andrić I. Анка Ж. Симић 1 Универзитет у Крагујевцу Филолошко-уметнички факултет Катедра за српски језик и књижевност АНДРИћЕВА ЛЕГЕНДА О уметнику: разговор С Гојом 2

More information

CHICKPEA (Cicer arietinum) STEEP LIQUOR AS A LEAVENING AGENT: EFFECT ON DOUGH RHEOLOGY AND SENSORY PROPERTIES OF BREAD

CHICKPEA (Cicer arietinum) STEEP LIQUOR AS A LEAVENING AGENT: EFFECT ON DOUGH RHEOLOGY AND SENSORY PROPERTIES OF BREAD CHICKPEA (Cicer arietinum) STEEP LIQUOR AS A LEAVENING AGENT: EFFECT ON DOUGH RHEOLOGY AND SENSORY PROPERTIES OF BREAD Ahmed M. Saad 1, Ragab A. Elmassry 1, Khaled M.M. Wahdan 1 and Mohamed Fawzy Ramadan

More information

From Gibanica to Pizza. Changes in Slovene Diet in the Twentieth Century

From Gibanica to Pizza. Changes in Slovene Diet in the Twentieth Century [Type text] UDC: 392.8:316.7(497.4)"19" ; 641.5(497.4)"19" DOI:10.2298/GEI1002114G Accepted for publication: 29.09.2010. Maja Godina Golija Institute of Slovene Ethnology, SRC SASA, Ljubljana maja.godina@zrc-sazu.si

More information

CHARACTERIZATION OF ORGANICALLY GROWN SPELT CULTIVARS FOR CRACKER-MAKING APPLICATIONS

CHARACTERIZATION OF ORGANICALLY GROWN SPELT CULTIVARS FOR CRACKER-MAKING APPLICATIONS UDC 633.11 : 664.664.3 Original research paper CHARACTERIZATION OF ORGANICALLY GROWN SPELT CULTIVARS FOR CRACKER-MAKING APPLICATIONS Bojana V. Filipčev 1, Marija I. Bodroža-Solarov 1, Jovana Brkljača 1

More information

HEAD RICE YIELD OF SOME DOMESTIC AND FOREIGN RICE VARIETIES (ORYZA SATIVA L.) GROWN IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA

HEAD RICE YIELD OF SOME DOMESTIC AND FOREIGN RICE VARIETIES (ORYZA SATIVA L.) GROWN IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA Macedonian Journal of Animal Science, Vol. 5, No. 2, p-p. 89 94 (2015) 203 In print: ISSN 1857 6907 Received: August 25, 2015 On line: ISSN 1857 7709 Accepted: November 2, 2015 UDC: 633.18-152.61(497.7)

More information

Agrobiological and technological characteristics of variety pinot gris clone B10 and pinot gris clone rulander 2/54 in the Niš subregion

Agrobiological and technological characteristics of variety pinot gris clone B10 and pinot gris clone rulander 2/54 in the Niš subregion UDC: 634.8-152.6(497.11) COBISS.SR-ID: 212202508 Original research paper Acta Agriculturae Serbica, Vol. XIX, 38 (2014); 87-95 1 Agrobiological and technological characteristics of variety pinot gris clone

More information

POTENTIAL OF ANNUAL LEGUMES FOR FORAGE AND GREEN MANURE PRODUCTION ПОТЕНЦИЈАЛ ЈЕДНОГОДИШЊИХ МАХУНАРКИ ЗА ПРОИЗВОДЊУ КРМЕ И ЗЕЛЕНИШНОГ ЂУБРИВА

POTENTIAL OF ANNUAL LEGUMES FOR FORAGE AND GREEN MANURE PRODUCTION ПОТЕНЦИЈАЛ ЈЕДНОГОДИШЊИХ МАХУНАРКИ ЗА ПРОИЗВОДЊУ КРМЕ И ЗЕЛЕНИШНОГ ЂУБРИВА POTENTIAL OF ANNUAL LEGUMES FOR FORAGE AND GREEN MANURE PRODUCTION ПОТЕНЦИЈАЛ ЈЕДНОГОДИШЊИХ МАХУНАРКИ ЗА ПРОИЗВОДЊУ КРМЕ И ЗЕЛЕНИШНОГ ЂУБРИВА V. MIHAILOVIĆ*, A. MIKIĆ*, B. ĆUPINA**, Maja MANOJLOVIĆ**,

More information

SEED YIELD AND PROTEIN CONTENT IN SUNFLOWER DEPENDING ON STAND DENSITY

SEED YIELD AND PROTEIN CONTENT IN SUNFLOWER DEPENDING ON STAND DENSITY Зборник Матице српске за природне науке / Matica Srpska J. Nat. Sci. Novi Sad, 130, 93 103, 2016 UDC 633.854:547.96 DOI: 10.2298/ZMSPN1630093B Igor M. BALALIĆ 1 *, Jovan Ž. CRNOBARAC 2, Vladimir J. MIKLIČ

More information

ПРАВИЧНОСТ И АКТУЕЛНО МОДЕЛИРАЊЕ ПОРЕСКИХ СИСТЕМА У СВЕТУ

ПРАВИЧНОСТ И АКТУЕЛНО МОДЕЛИРАЊЕ ПОРЕСКИХ СИСТЕМА У СВЕТУ Др Марина Димитријевић, Ванредни професор Правног факултета, Универзитет у Нишу оригинални научни чланак UDK: 336.201.1/.3 Рад примљен: 30.06.2015. Рад прихваћен: 03.12.2015. ПРАВИЧНОСТ И АКТУЕЛНО МОДЕЛИРАЊЕ

More information

PRD. ( : -*) 3- Water Use Efficiency 3 (WUE)

PRD. (  : -*) 3- Water Use Efficiency 3 (WUE) Journal of Horticultural Science Vol. 26, No. 2, Summer 2012, P. 215-222 ISSN: 2008-4730 ( ) 215-222. 1391 2 26 2008-4730 : 2 *1-90/6/5: 90/11/18: (PRD).. ) ( ) PRD. ( %5 (TSS) ph - PRD.. PRD PRD. %1.

More information

Crop Load Management of Young Vines

Crop Load Management of Young Vines Crop Load Management of Young Vines UC ANR Foothill Grape Day March 29, 2018 George Zhuang UC Cooperative Extension - Fresno County Thanks for Having Me Here! What is Crop Load? Crop load (Ravaz Index)

More information

DRAGEE PRODUCT BASED ON SUNFLOWER

DRAGEE PRODUCT BASED ON SUNFLOWER UDC 582.998.2 : 663.918.5 : 543.63 APTEFF, 34, 1 148 (2003) BIBLID: 1450 7188 (2003) 34, pp. 13 21 Original scientific paper DRAGEE PRODUCT BASED ON SUNFLOWER Biljana S. Pajin and Olga Lj. Jovanović The

More information

CHANGES IN QUALITY PARAMETERS OF BREAD SUPPLEMENTED WITH OSA STARCH DURING STORAGE

CHANGES IN QUALITY PARAMETERS OF BREAD SUPPLEMENTED WITH OSA STARCH DURING STORAGE UDK 664.65:664.2]:543.92 Original research paper CHANGES IN QUALITY PARAMETERS OF BREAD SUPPLEMENTED WITH OSA STARCH DURING STORAGE Tamara R. Dapčević Hadnađev 1, Ljubica P. Dokić 2, Miroslav S. Hadnađev

More information

Multivariate data visualization methods based on elemental analysis of wines by atomic absorption spectrometry

Multivariate data visualization methods based on elemental analysis of wines by atomic absorption spectrometry J. Serb. Chem. Soc. 72 (12) 1487 1492 (2007) UDC 54.06+663.251:546.3:543.41 JSCS 3678 Original scientific paper Multivariate data visualization methods based on elemental analysis of wines by atomic absorption

More information

Characteristics of Petit verdot grape variety (Vitis vinifera L.) grown in Tikveš vineyards

Characteristics of Petit verdot grape variety (Vitis vinifera L.) grown in Tikveš vineyards ORIGINAL SCIENTIFIC PAPER Characteristics of Petit verdot grape variety (Vitis vinifera L.) grown in Tikveš vineyards Dimovska V 1., Ilieva F 1., Neceva Z 2., Durakova S 3., Bogeva E. 4 1 Faculty of Agriculture,

More information

Effect of sesame flour and eggs on technology and nutritive quality of spelt pasta

Effect of sesame flour and eggs on technology and nutritive quality of spelt pasta J. Serb. Chem. Soc. 82 (1) 197 119 (217) JSCS 526 UDC 664.641.12+664.644.4: 664.694 782:641.1 Original scientific paper Effect of sesame flour and eggs on technology and nutritive quality of spelt pasta

More information

Wine Grape Trellis and Training Systems

Wine Grape Trellis and Training Systems Wine Grape Trellis and Training Systems Thomas Todaro Viticulture Specialist Michigan State University Extension Sutton s Bay, Michigan 2018 Wine Grape Vineyard Establishment Conference Trellis systems

More information

MORPHOLOGY, DISTRIBUTION, AND HISTOCHEMISTRY OF TRICHOMES OF THYMUS LYKAE DEGEN & JAV. (LAMIACEAE)

MORPHOLOGY, DISTRIBUTION, AND HISTOCHEMISTRY OF TRICHOMES OF THYMUS LYKAE DEGEN & JAV. (LAMIACEAE) Arch. Biol. Sci., Belgrade, 60 (4), 667-672, 2008 DOI:10.2298/ABS0804667M MORPHOLOGY, DISTRIBUTION, AND HISTOCHEMISTRY OF TRICHOMES OF THYMUS LYKAE DEGEN & JAV. (LAMIACEAE) Marija Marin 1, Snežana Budimir,²

More information

WEEDS AS HOST PLANTS TO TOBACCO DISEASES AND PESTS

WEEDS AS HOST PLANTS TO TOBACCO DISEASES AND PESTS UDC 633.71 Тутун/Tobacco, Vol.61, N o 1-6, 68-73, 2011 University St. Kliment Ohridski - Bitola Scientific Tobacco Institute Prilep, R. Macedonia ISSN 0494-3244 UDC: 633.71-251(497.775) 2008/09 Professional

More information

Шардоне. Chardonnay. Мускат. Muscat. Македонско бело. Macedonian White l l l l l...

Шардоне. Chardonnay. Мускат. Muscat. Македонско бело. Macedonian White l l l l l... Menu Бело вино White wines Шардоне Има привлечен,дискретен и рафиниран вкус со нијанса на јаболко и багремов цвет Се препорачува со зачинето сирење, бело месо, морска и зрнеста храна Chardonnay Has an

More information

EPHESTIA ELUTELLA HÜB. ON TOBACCO. University St.Kliment Ohridski - Bitola Scientific Tobacco Institute- Priep

EPHESTIA ELUTELLA HÜB. ON TOBACCO. University St.Kliment Ohridski - Bitola Scientific Tobacco Institute- Priep Тутун / Tobacco, Vol.64, N⁰ 1-6, 46-55, 2014 ISSN 0494-3244 Тутун/Tobacco,Vol.64, N⁰1-6, 70-77, 2014 UDC: 633.71-278.2(497.775) 2011/2013 632.782:633.71(497.775) 2011/2013 EPHESTIA ELUTELLA HÜB. ON TOBACCO

More information

(v) A vegetable crop needs 90 to 100 days maturation period and it produces a potential yield of 40 to 60 tons/ha. Select the crop from the following;

(v) A vegetable crop needs 90 to 100 days maturation period and it produces a potential yield of 40 to 60 tons/ha. Select the crop from the following; [All Rights Reserved] SLIATE SRI LANKA INSTITUTE OF ADVANCED TECHNOLOGICAL EDUCATION (Established in the Ministry of Higher Education, vide in Act No. 29 of 1995) Higher National Diploma in Technology

More information

CHARACTERIZATION OF HYBRIDS, FORMS AND LINES, OBTAINED FROM INTERSPECIFIC HYBRIDIZATION OF CULTIVATED SUNFLOWER HELIANTHUS ANNUUS

CHARACTERIZATION OF HYBRIDS, FORMS AND LINES, OBTAINED FROM INTERSPECIFIC HYBRIDIZATION OF CULTIVATED SUNFLOWER HELIANTHUS ANNUUS CHARACTERIZATION OF HYBRIDS, FORMS AND LINES, OBTAINED FROM INTERSPECIFIC HYBRIDIZATION OF CULTIVATED SUNFLOWER HELIANTHUS ANNUUS L. WITH WILD SPECIES OF GENUS HELIANTHUS M. Hristova-Cherbadzi University

More information

Texas A&M AgriLife Extension Service Grapevine Cold Hardiness

Texas A&M AgriLife Extension Service Grapevine Cold Hardiness Texas A&M AgriLife Extension Service Grapevine Cold Hardiness Pierre Helwi and Justin Scheiner Cold hardiness Cold hardiness is the ability of dormant grapevine tissues to survive cold temperatures during

More information

До Универзитет Гоце Делчев Штип Фонд за научноистражувачка работа

До Универзитет Гоце Делчев Штип Фонд за научноистражувачка работа До Универзитет Гоце Делчев Штип Фонд за научноистражувачка работа Барање за финансирање на научноистражувачки проект Application form for financing of research projects Датум на поднесување Проект бр.

More information

AGROBIOLOGICAL ESTIMATION OF INTRODUCED GRAPE VARIETIES IN THE CONDITIONS OF THE SOUTH - EAST OF KAZAKHSTAN

AGROBIOLOGICAL ESTIMATION OF INTRODUCED GRAPE VARIETIES IN THE CONDITIONS OF THE SOUTH - EAST OF KAZAKHSTAN AGRICULTURAL SCIENCES (CROP SCIENCES, ANIMAL SCIENCES) GRAPE VARIETIES IN THE CONDITIONS Dinara Manarova 1,2, Saule Kazybaeva 2 1 Kazakh National Agrarian University 2 Kazakh Scientific - Research Institute

More information

Добродошли на место укрштања временских епоха, уживања и љубави.

Добродошли на место укрштања временских епоха, уживања и љубави. ГОСТИОНИЦА Добродошли на место укрштања временских епоха, уживања и љубави. www.podrummalca.com ГОСТИОНИЦА ЈЕЛОВНИК Хладна предјела -Цезаровo предјело...гр... 510 његушка пршута, говеђа пршута, говеђе

More information

ИНФОРМАЦИИ ЗА ПРИЈАТЕЛИТЕ НА ВИНАТА НА ТИКВЕШ

ИНФОРМАЦИИ ЗА ПРИЈАТЕЛИТЕ НА ВИНАТА НА ТИКВЕШ ИНФОРМАЦИИ ЗА ПРИЈАТЕЛИТЕ НА ВИНАТА НА ТИКВЕШ Здравица со врвно вино во име на љубовта и родот Добротворен бал поддржан од ВВ Тиквеш Светски познатиот енолог Филип Камби ќе развива нови вина на ВВ Тиквеш

More information

THE CHARACTERISTICS OF VITICULTURE PRODUCTION IN SERBIA OBELEŽJA VINOGRADARSKE PROIZVODNJE U SRBIJI

THE CHARACTERISTICS OF VITICULTURE PRODUCTION IN SERBIA OBELEŽJA VINOGRADARSKE PROIZVODNJE U SRBIJI THE CHARACTERISTICS OF VITICULTURE PRODUCTION IN SERBIA OBELEŽJA VINOGRADARSKE PROIZVODNJE U SRBIJI B. KALANOVIĆ, B. DIMITRIJEVIĆ, Snežana TRMČIĆ, Nebojša MARKOVIĆ Faculty of Agriculture, Belgrade Zemun,

More information

From:

From: APPENDIX A: RECIPES (DBCFSN) Jollof Rice Casserole From: http://www.foodnetwork.com/recipes/jollof-rice-recipe.html Total Time: 1 hr 5 min Prep: 5 min Cook: 1 hr Yield: 5 to 8 cups Ingredients 1 pound

More information

Characterising weight loss in Vitis vinifera Shiraz berries at sub-optimal maturity Joanne Tilbrook

Characterising weight loss in Vitis vinifera Shiraz berries at sub-optimal maturity Joanne Tilbrook Characterising weight loss in Vitis vinifera Shiraz berries at sub-optimal maturity Joanne Tilbrook Thesis presented for the degree of Doctor of Philosophy The University of Adelaide School of Agriculture,

More information

SECTION 2: VITICULTURE AND WINE PRODUCTION

SECTION 2: VITICULTURE AND WINE PRODUCTION UDC:634.8-152.76 (497.16) Original scientific paper CLONAL SELECTION AND ESTABLISHMENT OF MOTHER PLANTATIONS OF VRANAC VARIETY Vesna Maraš 1*, Milena Tomić 1,Vesna Kodžulovic 1, Jovana Raičević 1, Sanja

More information

Impact of shoot trimming height on productive characteristics and fruit composition of Istrian Malvasia vines

Impact of shoot trimming height on productive characteristics and fruit composition of Istrian Malvasia vines ORIGINAL SCIENTIFIC PAPER Impact of shoot trimming height on productive characteristics and fruit composition of Istrian Malvasia vines Marijan BUBOLA 1, Danijela JANJANIN 1, Zoran UŽILA 1, Kristina DIKLIĆ

More information

Berry = Sugar Sink. Source: Sink Relationships in the Grapevine. Source: Sink Relations. Leaf = Photosynthesis = Source

Berry = Sugar Sink. Source: Sink Relationships in the Grapevine. Source: Sink Relations. Leaf = Photosynthesis = Source Source: Sink Relationships in the Grapevine S. Kaan Kurtural Department of Viticulture and Enology Source: Sink Relations Leaf = Photosynthesis = Source Berry = Sugar Sink 2 3/4/2018 1 Sink growing apex

More information

INVESTIGATIONS INTO THE RELATIONSHIPS OF STRESS AND LEAF HEALTH OF THE GRAPEVINE (VITIS VINIFERA L.) ON GRAPE AND WINE QUALITIES

INVESTIGATIONS INTO THE RELATIONSHIPS OF STRESS AND LEAF HEALTH OF THE GRAPEVINE (VITIS VINIFERA L.) ON GRAPE AND WINE QUALITIES INVESTIGATIONS INTO THE RELATIONSHIPS OF STRESS AND LEAF HEALTH OF THE GRAPEVINE (VITIS VINIFERA L.) ON GRAPE AND WINE QUALITIES by Reuben Wells BAgrSc (Hons) Submitted in fulfilment of the requirements

More information

Tremain Hatch Vineyard training & design

Tremain Hatch Vineyard training & design Tremain Hatch Thatch@vt.edu Vineyard training & design Vineyards are complex: Break down into components Row spacing Vine spacing Cordon/spur vs head/cane Grapevine training systems Professional assistance

More information

2015 BUD SURVIVAL SURVEY IN NIAGARA AREA VINEYARDS

2015 BUD SURVIVAL SURVEY IN NIAGARA AREA VINEYARDS BUD SURVIVAL SURVEY IN NIAGARA AREA VINEYARDS Prepared for: The Grape Growers of Ontario KCMS - Applied Research and Consulting 1215 Maple St. P.O Box 13 Fenwick, Ontario L0S 1C0 Telephone: (905) 892-7050

More information

Research Note Use of Minimal Pruning to Delay Fruit Maturity and Improve Berry Composition under Climate Change

Research Note Use of Minimal Pruning to Delay Fruit Maturity and Improve Berry Composition under Climate Change Research Note Use of Minimal Pruning to Delay Fruit Maturity and Improve Berry Composition under Climate Change Wei Zheng, 1 * Vittorio del Galdo, 2 Jesús García, 1 Pedro Balda, 1 and Fernando Martínez

More information

Lesson 2 The Vineyard. From Soil to Harvest

Lesson 2 The Vineyard. From Soil to Harvest Lesson 2 The Vineyard From Soil to Harvest Objectives After reading this chapter, you should be able to display an understanding of how grapes are grown for wine production. describe the annual growing

More information

YIELD AND OENOLOGICAL POTENTIAL OF MONTENEGRIN AUTOCHTHONOUS GRAPE VARIETIES KRATOŠIJA AND ŽIŽAK

YIELD AND OENOLOGICAL POTENTIAL OF MONTENEGRIN AUTOCHTHONOUS GRAPE VARIETIES KRATOŠIJA AND ŽIŽAK Original scientific paper UDC 634.85.05(497.16) 2009/2012 YIELD AND OENOLOGICAL POTENTIAL OF MONTENEGRIN AUTOCHTHONOUS GRAPE VARIETIES KRATOŠIJA AND ŽIŽAK Vesna Maraš 1*, Tatjana Košmerl 2, Vesna Kodžulović

More information

Increasing the efficiency of forecasting winegrape yield by using information on spatial variability to select sample sites

Increasing the efficiency of forecasting winegrape yield by using information on spatial variability to select sample sites Increasing the efficiency of forecasting winegrape yield by using information on spatial variability to select sample sites Andrew Hall, Research Fellow, Spatial Science Leo Quirk, Viticulture Extension

More information

Your headline here in Calibri.

Your headline here in Calibri. Pruning and Training Principles for Balanced Vines Your headline here in Calibri. Larry Bettiga Viticulture Advisor Monterey, Santa Cruz and San Benito Counties Simple text is best. Don t read from your

More information

Results from the studies of the yield parameters of Hungarian sunflower after pre-sowing electromagnetic treatment of the seeds

Results from the studies of the yield parameters of Hungarian sunflower after pre-sowing electromagnetic treatment of the seeds Results from the studies of the yield parameters of Hungarian sunflower after pre-sowing electromagnetic treatment of the seeds Laszlo Romhany, Sándor Vágvőlgyi, Ivan Palov, Kiril Sirakov, Svetoslav Zahariev,

More information

MEGOBARI ГРУЗИНСКИЙ БАР ОТ СОЗДАТЕЛЕЙ «ОДЖАХУРИ»

MEGOBARI ГРУЗИНСКИЙ БАР ОТ СОЗДАТЕЛЕЙ «ОДЖАХУРИ» MEGOBARI ГРУЗИНСКИЙ БАР ОТ СОЗДАТЕЛЕЙ «ОДЖАХУРИ» В ЧЕСТЬ ОТКРЫТИЯ: 25% скидка на обед с 12:00 до 17:00 Принимаются скидочные карты «Оджахури» Пока у нас нет лицензии на продажу алкоголя, к нам можно приходить

More information

Bul. Shk. Gjeol 1/2014 Special Issue Proceedings of XX CBGA Congress, Tirana, Albania, 24-26 September 2014 General Session G09 Trace elements in soils and vine from Tikves area-republic of Macedonia with

More information

Archival copy. For current information, see the OSU Extension Catalog: https://catalog.extension.oregonstate.edu/em9070

Archival copy. For current information, see the OSU Extension Catalog: https://catalog.extension.oregonstate.edu/em9070 EM 9070 June 2013 How to Measure Grapevine Leaf Area Patricia A. Skinkis and R. Paul Schreiner Figure 1. A leaf area template can be easily made using typical office supplies. The template, above, is being

More information

Condensed tannin and cell wall composition in wine grapes: Influence on tannin extraction from grapes into wine

Condensed tannin and cell wall composition in wine grapes: Influence on tannin extraction from grapes into wine Condensed tannin and cell wall composition in wine grapes: Influence on tannin extraction from grapes into wine by Rachel L. Hanlin Thesis submitted for Doctor of Philosophy The University of Adelaide

More information

Effect of Thinning of Mandarin. on Yield and Fruit Quality. Mohammad Abd-El- Jaber Alabdallah. Supervisor. Prof. Dr.

Effect of Thinning of Mandarin. on Yield and Fruit Quality. Mohammad Abd-El- Jaber Alabdallah. Supervisor. Prof. Dr. Effect of Thinning of Mandarin (Citrus reticulata Blanco. cv. Michal) on Yield and Fruit Quality By Mohammad Abd-El- Jaber Alabdallah Supervisor Prof. Dr. Mostafa Qrunfleh Submitted in Partial Fulfillment

More information

Зборник Матице српске за природне науке / Proc. Nat. Sci, Matica Srpska Novi Sad, 121, , 2011

Зборник Матице српске за природне науке / Proc. Nat. Sci, Matica Srpska Novi Sad, 121, , 2011 Зборник Матице српске за природне науке / Proc. Nat. Sci, Matica Srpska Novi Sad, 121, 85 101, 2011 UDC 634.8.03 DOI:10.2298/ZMSPN1121085C Franc Čuš 1,2, Neža J. Čadež 2, Peter I. Raspor 2 1 Agriculture

More information

2012 Research Report Michigan Grape & Wine Industry Council

2012 Research Report Michigan Grape & Wine Industry Council 2012 Research Report Michigan Grape & Wine Industry Council Early leaf removal to improve crop control, cluster morphology and berry quality in vinifera grapes Paolo Sabbatini 1 and Annemiek Schilder 2

More information

High Cordon Machine Pruned Trellis Comparison to Three Standard Systems in Lodi

High Cordon Machine Pruned Trellis Comparison to Three Standard Systems in Lodi High Cordon Machine Pruned Trellis Comparison to Three Standard Systems in Lodi 65 th Lodi Grape Day 7 February 2017 Paul Verdegaal UC Farm Advisor San Joaquin County Balanced Vines Purposes of Pruning

More information

Vineyard Mechanization at French Camp

Vineyard Mechanization at French Camp Vineyard Mechanization at French Camp Vineyards Greg O Quest Vineyard Manager French Camp Vineyards FCV Background Purchased by Miller Family in 1968 First 200 acres planted to own rooted vines in 1973

More information

Morphological and Pomological Characteristics of Wild Pears in the Northwestern Part of the Bosnia and Herzegovina

Morphological and Pomological Characteristics of Wild Pears in the Northwestern Part of the Bosnia and Herzegovina Original scientific paper Оригиналан научни рад UDC: 634.12/.13(497.6) DOI: 10.7251/AGREN1704249Z Morphological and Pomological Characteristics of Wild Pears in the Northwestern Part of the Bosnia and

More information

6 TH INTERNATIONAL TABLE GRAPE SYMPOSIUM EXPANDED PROGRAM SUMMARY Wednesday, June 23 Saturday, June 26, 2010

6 TH INTERNATIONAL TABLE GRAPE SYMPOSIUM EXPANDED PROGRAM SUMMARY Wednesday, June 23 Saturday, June 26, 2010 6 TH INTERNATIONAL TABLE GRAPE SYMPOSIUM EXPANDED PROGRAM SUMMARY Wednesday, June 23 Saturday, June 26, 2010 Wednesday, June 23, 2010 1830-2030 Registration Desk Open - UC Davis Activities and Recreation

More information

Training system considerations

Training system considerations Comparative results of three training systems in Winchester VVA Meeting: 13-15 Feb 2003 Tony K. Wolf Professor of Viticulture Training system considerations Why research training systems in Virginia? increase

More information

Grapevine Mineral Nutrition

Grapevine Mineral Nutrition Grapevine Mineral Nutrition Peter Christensen Viticulture Specialist, Emeritus Department of Viticulture and Enology University of California, Davis UC Kearney Agricultural Center Parlier, CA Vineyard

More information