VÝSLEDKY ŢIAKOV Z MATEMATIKY V TESTOVANÍ 9 V POROVNANÍ S NEVÝHODNOU SOCIOEKONOMICKOU SITUÁCIOU V OKRESE

Size: px
Start display at page:

Download "VÝSLEDKY ŢIAKOV Z MATEMATIKY V TESTOVANÍ 9 V POROVNANÍ S NEVÝHODNOU SOCIOEKONOMICKOU SITUÁCIOU V OKRESE"

Transcription

1 103 VÝSLEDKY ŢIAKOV Z MATEMATIKY V TESTOVANÍ 9 V POROVNANÍ S NEVÝHODNOU SOCIOEKONOMICKOU SITUÁCIOU V OKRESE STUDENTS RESULTS IN GRADE 9 ASSESSMENT OF MATHEMATICS (TESTING 9) WITH REGARDS TO SOCIO- ECONOMIC DISADVANTAGE IN THE DISTRICT Tatiana Košinárová Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Tomáš Ficek Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Abstract: In the article, the authors focus on the processes related to the development of testing tools for Grade 9 Assessment of Mathematics (Testing 9), discussing more closely the relationship between testing results and the registered unemployment rate and comparing results of socially disadvantaged students vs. non-disadvantaged students. The article pays special attention to the twelve most underdeveloped districts. The results of these twelve districts are depicted by charts divided into five performance groups. The analysis of student achievement in mathematics found significant differences in student performance among districts. The link between the registered unemployment rate in the district and results in the mathematic Testing 9 has been confirmed repeatedly. The comparison of the results between disadvantaged students and non-disadvantaged students indicates the 25 % difference in the performance between groups, however with a negligible size-effect only. Authors hypothesize that the low size effect of differences might be due to the current process and methodology of labeling students as disadvantaged which results in a lower number of disadvantaged students than in reality. Key words: Grade 9 Assessment (Testing 9), mathematic, registered unemployment rate, socially disadvantaged students Úvod Správa OECD o evalvácii a hodnotení vo vzdelávaní: SR 2014 upozorňuje na výrazný podiel nevýkonných ţiakov v niţšom sekundárnom vzdelávaní a na výrazné problémy s rovnosťou v školskom systéme. V celoslovenskom testovaní ţiakov 9. ročníka ZŠ sa opakovane potvrdili vecne významné rozdiely medzi výsledkami testovaných ţiakov na regionálnej úrovni. Opakovane sa potvrdila súvislosť medzi mierou evidovanej nezamestnanosti v okrese a úspešnosťou testovaných ţiakov z matematiky. Taktieţ sa zistili významne slabšie výsledky ţiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, respektíve menej rozvinutých okresov, v ktorých sa títo ţiaci prevaţne vyskytujú.

2 104 Testovacie nástroje Za prípravu a odborné zabezpečenie externého testovania ţiakov 9. ročníka ZŠ je od roku 2008 zodpovedný v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní NÚCEM. Testy z matematiky sa zostavujú ako porovnávacie, rozlišujúce testy relatívneho výkonu (norm-referenced NR-test), s cieľom usporiadať všetkých ţiakov (riešiacich jeden rovnaký test v jednom rovnakom termíne) do poradia podľa priradeného percentilu. Malý počet úloh nedovoľuje testovať naplnenosť štandardu kompetencií Štátneho vzdelávacieho programu na výstupe z príslušného vzdelávacieho stupňa. Úlohy v teste odzrkadľujú celý poţadovaný výkon reprezentatívne, teda výberovo. Testy preverujú nielen vedomosti a zručnosti ţiakov z matematiky, ale sú zamerané aj na matematickú gramotnosť, čiţe schopnosť vyuţiť nadobudnuté vedomosti a zručnosti v reálnom ţivote. Kľúčové procesy pri príprave testovacích nástrojov pre Testovanie 9 upravujú interné smernice NÚCEM. Všetky činnosti sa realizujú štandardným spôsobom. Testovaní ţiaci V školskom roku 2015/2016 sa Testovanie 9 uskutočnilo 6. apríla Do testovania bolo zapojených deviatakov z základných škôl okrem ţiakov s mentálnym postihnutím. Testovaní ţiaci mali na polročnom vysvedčení z matematiky priemernú známku 2,57. Vzhľadom na sledovaný problém neuspokojivých výsledkov ţiakov zo slabo rozvinutých okresov, zameriame sa najmä na ţiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia (SZP), ktorých bolo 914 s priemernou známkou 3,57. V tejto skupine je podiel slaboprospievajúcich ţiakov, čiţe ţiakov hodnotených známkou 4 alebo 5 aţ 62 %. 0,9 % ţiakov zo SZP dosiahlo 90 a viac percentnú úspešnosť z matematiky (títo ţiaci tvoria 0,2 % zo všetkých ţiakov, ktorí dosiahli z testu z matematiky úspešnosť 90 a viac percent). Prehľad zapojených ţiakov podľa krajov a vyučovacieho jazyka so zameraním na ţiakov zo SZP uvádzame v Tab. 1. Do pozornosti dávame kraje s podielom ţiakov zo SZP vyšším ako jedno percento, špeciálne kraj Banskobystrický (6,0 % podiel ţiakov zo SZP), ktorý dlhodobo patrí medzi najmenej úspešné kraje. V tomto kraji takmer polovicu ţiakov zo SZP tvoria ţiaci s vyučovacím jazykom maďarským (VJM) aj napriek tomu, ţe ţiaci s VJM predstavujú celkovo len 8,2 % ţiakov tohto kraja. Ak sa v Banskobystrickom kraji zameriame len na ţiakov s VJM, zistíme ţe viac neţ tretinu tvoria ţiaci zo SZP, čo je v porovnaní, či uţ s inými krajmi alebo so ţiakmi s vyučovacím jazykom slovenským (VJS), kde ţiaci zo SZP predstavujú 3,4 %, neporovnateľne viac. Podobne je tomu aj v Košickom kraji (ţiaci zo SZP tvoria 16,2 % ţiakov s VJM a 2,9 % ţiakov s VJS). V okresoch Rimavská Sobota, Roţňava, Revúca, s mierou evidovanej nezamestnanosti nad 20 %, je vyšší podiel ţiakov zo SZP, čo celkovo vplýva na nízku úroveň dosiahnutej úspešnosti v Testovaní 9.

3 105 Tab. 1: Počet zapojených ţiakov Kraj N N VJS N VJM N SZP N v % ţiakov zo SZP N v % ţiakov zo SZP (VJS) N v % ţiakov zo SZP (VJM) Bratislavský ,4 % 0,4 % --- Trnavský ,5 % 0,4 % 0,7 % Trenčiansky ,7 % 0,7 % --- Nitriansky ,2 % 1,8 % 3,8 % Ţilinský ,6 % 0,6 % --- Banskobystrický ,0 % 3,4 % 35,4 % Prešovský ,9 % 3,9 % --- Výsledky Košický ,8 % 2,9 % 16,2 % Testovaní ţiaci dosiahli úspešnosť 52,8 %. Ţiaci 9. ročníka ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským dosiahli v teste z matematiky o 7,8 % niţšiu úspešnosť ako ţiaci s vyučovacím jazykom slovenským. Priemerná úspešnosť ţiakov zo SZP bola len 29,1 % (Obr. 1). Väčšina poloţiek v teste bola pre ţiakov zo SZP ťaţká aţ veľmi ťaţká. Len štyri poloţky boli pre nich stredne obťaţné, riešili ich s úspešnosťou nad 40 %: poloţka č. 01 (47,7 %), č. 18 (40,4 %), č. 19 (46,0 %) a č. 20 (40,2 %). Moţno to vysvetliť tak, ţe to boli typicky školské úlohy, v ktorých mohli vyuţiť základné algoritmy zápis a riešenie pomocou trojčlenky, počtové výkony so zlomkami a celými číslami. Pre ţiakov z beţného sociálneho prostredia bola najľahšia poloţka č. 08 (obr. 2) zameraná na výpočet aritmetického priemeru, riešili ju s úspešnosťou aţ 78,4 %. V tejto najľahšej poloţke mali ţiaci zo SZP úspešnosť len 37,3 %. Dôvodom by mohlo byť to, ţe tabuľka, z ktorej mali čerpať potrebné informácie obsahovala zámerne aj nadbytočné údaje. (Ţiaci zo škôl s VJM riešili túto poloţku preloţenú do MJ. Kontrola prekladu nepreukázala, ţe by boli znevýhodnení chybným prekladom.) Ţiaci zo SZP boli teda úspešnejší v úlohách s jednoduchšími inštrukciami, ktoré obsahovali všetky dôleţité informácie.

4 106 Obr. 1: Priemerná úspešnosť ţiakov podľa sociálneho prostredia Obr. 2: Ukáţka poloţky č. 08 Rozdiely medzi školami sa však potvrdzujú na regionálnej úrovni okresov. Najúspešnejší v matematike sú ţiaci z okresu Bratislava I (64,6 %), najmenej úspešní z okresu Roţňava (35,5 %). Rozdiel medzi výsledkom týchto okresov v matematike je aţ 29,2 %. Výsledky významne lepšie ako národný priemer dosiahli ţiaci z okresov Bratislava I, Košice I, Bratislava IV. Výsledky významne horšie ako národný priemer sú v okresoch Roţňava, Veľký Krtíš, Rimavská Sobota, Gelnica, Poltár, Krupina. Pri rozdelení ţiakov podľa výsledkov v teste z matematiky od najúspešnejších (tí, čo dosiahli aspoň %) aţ po najmenej úspešných (dosiahli 0 20 %) sa ukazuje, ţe najväčší percentuálny podiel ţiakov v kategórii úspešnosti % je v okresoch Bratislava I, Košice I a Košice III. Naopak najvyšší percentuálny podiel ţiakov v kategórii úspešnosti 0 20 % je v okresoch Roţňava, Veľký Krtíš a Gelnica. Testovaní ţiaci jednotlivých okresov boli rozdelení podľa úspešnosti do piatich výkonnostných skupín. Na obrázku 3 sú najmenej rozvinuté okresy SR (podľa Zákona č. 336/2015 o podpore najmenej rozvinutých okresov) usporiadané podľa podielu testovaných ţiakov v najmenej výkonnej skupine. Viac neţ 20-percentný podiel málo výkonných ţiakov majú okresy Roţňava, Veľký Krtíš, Gelnica, Rimavská Sobota, Poltár, Revúca, Sabinov, Keţmarok, Lučenec, Vranov nad Topľou. 6,3 % percenta

5 107 ţiakov zo spomínaných okresov dosiahlo úspešnosť 90 a viac percent (je to 8,8 % zo všetkých ţiakov, ktorí dosiahli v teste z matematiky úspešnosť 90 a viac percent). Obr. 3: Ţiaci najmenej rozvinutých okresov rozdelení podľa úspešnosti Porovnaním ţiakov zo SZP a ţiakov z nie sociálne znevýhodneného prostredia (NSZP) na úrovni okresu sme zistili, ţe v okresoch Lučenec, Bardejov a Spišská Nová Ves dosiahli ţiaci z NSZP mierne vecne významne lepšie výsledky, a v okresoch Revúca, Keţmarok, Svidník a Stropkov dosiahli ţiaci z NSZP stredne vecne významne lepšie výsledky. Pri porovnaní percentuálneho zastúpenia ţiakov zo SZP v jednotlivých okresoch, voči dosiahnutej úspešnosti testu z matematiky daných okresov, sme zistili veľkú mieru korelácie (r = 0,582). Na obrázku č. 4 je vyznačených 12 najmenej rozvinutých okresov. So zvyšujúcim sa percentom ţiakov zo SZP v týchto okresoch, klesá dosiahnutá priemerná úspešnosť zapojených ţiakov v teste z matematiky.

6 108 Obr. 4: Úspešnosť v teste z matematiky a zastúpenie ţiakov zo SZP v okrese So zvyšujúcou sa mierou nezamestnanosti rastie percentuálne zastúpenie ţiakov zo SZP v okrese (Obr. 5). Obr. 5: Zastúpenie ţiakov zo SZP a evidovaná miera nezamestnanosti v okrese Podobne ako v T aj v T sa potvrdila súvislosť medzi úrovňou nezamestnanosti v okrese a dosiahnutou úspešnosťou ţiakov v danom okrese. S rastom nezamestnanosti v okrese stúpa podiel skupiny najmenej úspešných

7 109 ţiakov v teste v slabo rozvinutých okresoch, čiţe klesá priemerná úspešnosť testovaných ţiakov (obr. 6). 12 najmenej rozvinutých okresov dosiahlo v teste z matematiky úspešnosť niţšiu ako národný priemer (s výnimkou Sobraniec). Obr. 6: Priemerná úspešnosti v MAT a evidovaná miera nezamestnanosti v okrese. Na príklade úspešnosti okresov zobrazených pomocou boxplotov (Obr. 7) môţeme vidieť, ţe medzi okresmi s rozsahom úspešností pod úrovňou národného priemeru sa nachádzajú aj ďalšie okresy, nielen 12 najmenej rozvinutých, ktoré sú vyznačené červenou farbou. Naopak, okres Sobrance sa nachádza plne nad hodnotou národného priemeru. Jedná sa o okresy s vysokou mierou evidovanej nezamestnanosti a zároveň aj vyšším percentuálnym zastúpením ţiakov zo SZP.

8 110 Obr. 7: Úspešnosť v teste z MAT vo vybraných okresoch SR Odporúčania Cieľom príspevku bolo upozorniť na zaostávanie ţiakov 9. ročníka ZŠ v matematike v okresoch s vyšším podielom ţiakov zo SZP, vyššou mierou nezamestnanosti a taktieţ v spomínaných 12 najmenej rozvinutých okresoch (tvorených vysokým podielom ţiakov zo SZP i vysokou mierou nezamestnanosti). Budúci učitelia musia poznať situáciu v okrese, v ktorom budú pôsobiť, aj z hľadiska miery nezamestnanosti a podielu ţiakov zo SZP. Odporúčame, aby študenti absolvovali pedagogickú prax aj v spomínaných regiónoch. Školy z okresu Sobrance by mali byť, po overení nasledovania hodných praktík, propagované ako dobré príklady pre ostatných. Veľmi dobré výsledky dosiahli napr. ţiaci zo ZŠ Komenského 12, Sobrance (Obr. 8). Výsledky sú voľne k dispozícii na: (pre okres Sobrance),

9 111 Obr. 8: Úspešnosť ţiakov v okrese Sobrance Záver Vzhľadom na doterajší vývoj zverejňovania údajov o školách na centrálnej úrovni súhlasíme s odporúčaním hodnotiaceho tímu OECD, ktorý stanovuje za prioritu posilnenie celoštátneho informačného systému, a tým zlepšenie merania sociálnoekonomického zázemia ţiakov a školy. Literatúra FICEK, T.: Testovanie Správa zo štatistického spracovania testu z matematiky pouţitím klasickej teórie testov. Bratislava: NÚCEM, s. (interný materiál) SHEWBRIDGE, C. a kol.: Správa OECD o evalvácii a hodnotení vo vzdelávaní: Slovenská republika Bratislava: NÚCEM, s. ISBN Test z matematiky T9-2016, forma A, kontrolné číslo Bratislava: NÚCEM, s. Dostupné na: z_matematiky_v_slovenskom_jazyku.pdf POLGÁRYOVÁ, E. FICEK, T.: Tlačová správa Výsledky Testovania Bratislava: NÚCEM, Dostupné na: final.pdf Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny. Nezamestnanosť mesačné štatistiky. Dostupné na: Adresy autorov Mgr. Tatiana Košinárová Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Ţehrianska 9, Bratislava tatiana.kosinarova@nucem.sk Mgr. Tomáš Ficek Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Ţehrianska 9, Bratislava tomas.ficek@nucem.sk

ANALÝZA VYBRANÝCH ÚLOH ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY NA VÝSTUPE ISCED1 V RÁMCI TESTOVANIA

ANALÝZA VYBRANÝCH ÚLOH ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY NA VÝSTUPE ISCED1 V RÁMCI TESTOVANIA 107 ANALÝZA VYBRANÝCH ÚLOH ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY NA VÝSTUPE ISCED1 V RÁMCI TESTOVANIA 5-2013 THE ANALYSIS OF SELECTED TASKS FROM SLOVAK LANGUAGE AND LITERATURE AT THE OUTPUT OF PRIMARY EDUCATION

More information

Výskum školských vzdelávacích programov a pedagogickej praxe na školách s vysokým zastúpením žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia so

Výskum školských vzdelávacích programov a pedagogickej praxe na školách s vysokým zastúpením žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia so Výskum školských vzdelávacích programov a pedagogickej praxe na školách s vysokým zastúpením žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia so zameraním na princípy inkluzívneho vzdelávania. Publikácia vychádza

More information

Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) Správa o krajine Slovensko

Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) Správa o krajine Slovensko Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) 1 2018 Správa o krajine Slovensko V správe DESI sa sleduje pokrok, ktorý členské štáty dosiahli v oblasti digitalizácie. Člení sa na päť kapitol: 1 Pripojenie

More information

16/02/2017 Nelly Piralkova Saga Commodities a.s.

16/02/2017 Nelly Piralkova Saga Commodities a.s. * 16/02/2017 Nelly Piralkova Saga Commodities a.s. SAGA COMMODITIES TRADING Saga Commodities je sprostredkovateľom na špecializovaných trhoch pre obchodovanie s emisiami CO2. Naša činnosť je zameraná geograficky

More information

Európsky školský prieskum o alkohole a iných drogách (ESPAD) v SR za rok 2015

Európsky školský prieskum o alkohole a iných drogách (ESPAD) v SR za rok 2015 Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie Cyprichova 42 831 5 Bratislava Európsky školský prieskum o alkohole a iných drogách (ESPAD) v SR za rok 215 Záverečná správa Záverečnú správu napísal:

More information

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ROVESNÍCKYCH PROGRAMOV PRIMÁRNEJ PROTIDROGOVEJ PREVENCIE

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ROVESNÍCKYCH PROGRAMOV PRIMÁRNEJ PROTIDROGOVEJ PREVENCIE ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 39, 2004, 2, s. 65-73 ORIGINÁLNE PRÁCE NEDOSTATOČNÉ DÔKAZY O ÚČINNOSTI ROVESNÍCKYCH PROGRAMOV PRIMÁRNEJ Ľ. OKRUHLICA, L. SZEMZb Pracovisko: Inštitút

More information

PRÍLOHA 1 NÁZOV, LIEKOVÁ FORMA, KONCENTRÁCIA, CIEĽOVÝ DRUH, SPÔSOB PODANIA LIEKU, DRŽITEĽ POVOLENIA NA UVEDENIE NA TRH

PRÍLOHA 1 NÁZOV, LIEKOVÁ FORMA, KONCENTRÁCIA, CIEĽOVÝ DRUH, SPÔSOB PODANIA LIEKU, DRŽITEĽ POVOLENIA NA UVEDENIE NA TRH PRÍLOHA 1 NÁZOV, LIEKOVÁ FORMA, KONCENTRÁCIA, CIEĽOVÝ DRUH, SPÔSOB PODANIA LIEKU, DRŽITEĽ POVOLENIA NA UVEDENIE NA TRH 1 Austria Wyeth Lederle Pharma GmbH, Fort Dodge Waidhausengasse 19/9, A-1140, Vienna

More information

Farma - Srečko Trbižan. 1. úvod. 2. Profil promotéra

Farma - Srečko Trbižan. 1. úvod. 2. Profil promotéra Farma - Srečko Trbižan 1. úvod Farma sa nachádza v tradičnom vinárskom regióne na západe Slovinska nad údolím Vipava v blízkosti mesta Ajdovščina. Údolie je charakterizované stredomorským klimatickým vplyvom,

More information

PRÍLOHA 1 NÁZOV, LIEKOVÁ FORMA, KONCENTRÁCIA, CIEĽOVÝ DRUH, SPÔSOB PODANIA LIEKU, DRŽITEĽ POVOLENIA NA UVEDENIE NA TRH

PRÍLOHA 1 NÁZOV, LIEKOVÁ FORMA, KONCENTRÁCIA, CIEĽOVÝ DRUH, SPÔSOB PODANIA LIEKU, DRŽITEĽ POVOLENIA NA UVEDENIE NA TRH PRÍLOHA 1 NÁZOV, LIEKOVÁ FORMA, KONCENTRÁCIA, CIEĽOVÝ DRUH, SPÔSOB PODANIA LIEKU, DRŽITEĽ POVOLENIA NA UVEDENIE NA TRH Austria Wyeth Lederle Pharma GmbH, Fort Dodge Waidhausengasse 19/9, A-1140, Vienna

More information

Sun Valley Resort, Sun Valley (Idaho) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už

Sun Valley Resort, Sun Valley (Idaho) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už Sun Valley Resort, Sun Valley (Idaho) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už 17.2.2018 Ak miluješ prírodu, nie je nič lepšie ako Idaho. Rafting, vychádzky v prírode, vodopády... to všetko nájdeš v dobrej

More information

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR)

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 49, 2014, 4, s. 177-190 PÔVODNÉ PRÁCE POUŽITIE,,ALKULAČKY" V PRAXI Z. ALEXANDERČÍKOV Á, Ľ. OKRUHLICA, S.SLEZÁKOVÁ,A.KANTORKOVÁ Centrum pre liečbu

More information

Problémové užívanie alkoholu u stredoškolskej mládeže a význam prevencie

Problémové užívanie alkoholu u stredoškolskej mládeže a význam prevencie Problémové užívanie alkoholu u stredoškolskej mládeže a význam prevencie Problematicalcohol use amongsecondaryschoolpupilsand theimportanceofprevention Jiří Tůma, Igor Meixner, Alena Tůmová Recenzent/Review:

More information

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ALKOHOL A DOPRAVNÉ NEHODY -

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ALKOHOL A DOPRAVNÉ NEHODY - ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 49, 2014, 4, s. 191-207 PREHLADOVÉ PRÁCE ALKOHOL A DOPRAVNÉ NEHODY - I. ČASŤ. M.GROHOL Psychiatrické oddelenie NsP Sv. Jakuba n.o., Bardejov Primár:

More information

Národný pochod za život visual identity. design manual

Národný pochod za život visual identity. design manual Národný pochod za život visual identity design manual riverstone s.r.o. 2013 Copyright 2013 KBS Táto publikácia bola vydaná spoločnosťou riverstone ako médium na zabezpečenie správneho použitia ochranných

More information

Zborník analytických štúdií. Ivana Valková Robert Klobucký Ján Luha Pavol Marchevský Róbert Ochaba

Zborník analytických štúdií. Ivana Valková Robert Klobucký Ján Luha Pavol Marchevský Róbert Ochaba ROZŠÍRENOSŤ UŽÍVANIA DROG V POPULÁCII A NÁZORY OBČANOV NA PROBLÉMY SPOJENÉ S DROGAMI Zborník analytických štúdií Ivana Valková Robert Klobucký Ján Luha Pavol Marchevský Róbert Ochaba Národné monitorovacie

More information

Kľúčové slová: HBSC, energetické nápoje, adolescenti, pediatrické ošetrovateľstvo.

Kľúčové slová: HBSC, energetické nápoje, adolescenti, pediatrické ošetrovateľstvo. Citace článku Bašková M, Baška T, Holubčíková J. Consumption of sweetened soft drinks and energy drinks in adolescents in Slovakia: implications for paediatric nursing. Central European Journal of Nursing

More information

Mário Szikhart, Pavol Prokop. Katedra biológie, Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity, Priemyselná 4, Trnava

Mário Szikhart, Pavol Prokop. Katedra biológie, Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity, Priemyselná 4, Trnava Prečo ľudia pijú alkohol? Test hypotézy intrasexuálnej kompetície Why do People Drink Alcohol? Testing the Intrasexual Competition Hypothesis Mário Szikhart, Pavol Prokop Katedra biológie, Pedagogická

More information

OCHABA, R.: Vývoj kontroly alkoholu na Slovensku

OCHABA, R.: Vývoj kontroly alkoholu na Slovensku Rok 2008 No. 1 Editorial OCHABA, R.: Vývoj kontroly alkoholu na Slovensku Originálne práce SLEZÁKOVÁ, I.: Telesná inaktivita a Body Mass Index (BMI) denných študentov Slovenskej zdravotníckej univerzity

More information

Selected problems of sugar beet growing in Slovakia

Selected problems of sugar beet growing in Slovakia Selected problems of sugar beet growing in Slovakia Roman Récky 1, Jarmila Horváthová 2 Slovak University of Agriculture in Nitra 1,2 Faculty of Economics and Management, Department of Marketing and Trade

More information

RIZIKO OSLABOVANIA ĽUDSKÉHO POTENCIÁLU V PROSTREDÍ GLOBÁLNEJ KONKURENCIE RISK OF THE HUMAN POTENTIAL REDUCTION IN A GLOBAL COMPETITION

RIZIKO OSLABOVANIA ĽUDSKÉHO POTENCIÁLU V PROSTREDÍ GLOBÁLNEJ KONKURENCIE RISK OF THE HUMAN POTENTIAL REDUCTION IN A GLOBAL COMPETITION RIZIKO OSLABOVANIA ĽUDSKÉHO POTENCIÁLU V PROSTREDÍ GLOBÁLNEJ KONKURENCIE Jaroslav VOKOUN RISK OF THE HUMAN POTENTIAL REDUCTION IN A GLOBAL COMPETITION ABSTRAKT Kľúčovým prvkom konkurencieschopnosti je

More information

v. NOVOTNÝ, E. KOLIBÁŠ, M. TURČEK

v. NOVOTNÝ, E. KOLIBÁŠ, M. TURČEK ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 42, 2007, 3, s. 195-217 ORIGINALNE PRAcE SKÚSENOSTI ŠTUDENTOV LEKÁRSKEJ FAKULTY UK V BRATISLAVE S PSYCHOAKTÍVNYMI LÁTKAMI I. ČASŤ. VEDOMOSTI A

More information

Potravinárstvo. Štefan Ailer, Jaroslav Jedlička, Oleg Paulen

Potravinárstvo. Štefan Ailer, Jaroslav Jedlička, Oleg Paulen Potravinarstvo, vol. 7, Special Issue, March 2013 2013 Potravinarstvo. All rights reserved Available online: 20 March 2013 at www.potravinarstvo.com ISSN 1337-0960 (online) BIOLOGICKÉ ÚČINKY MAGNETICKÉHO

More information

COMPARISON OF EMPLOYMENT PROBLEMS OF URBANIZATION IN DISTRICT HEADQUARTERS OF HYDERABAD KARNATAKA REGION A CROSS SECTIONAL STUDY

COMPARISON OF EMPLOYMENT PROBLEMS OF URBANIZATION IN DISTRICT HEADQUARTERS OF HYDERABAD KARNATAKA REGION A CROSS SECTIONAL STUDY I.J.S.N., VOL. 4(2) 2013: 288-293 ISSN 2229 6441 COMPARISON OF EMPLOYMENT PROBLEMS OF URBANIZATION IN DISTRICT HEADQUARTERS OF HYDERABAD KARNATAKA REGION A CROSS SECTIONAL STUDY 1 Wali, K.S. & 2 Mujawar,

More information

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ALKOHOL V CESTNEJ DOPRAVE. Personálno - poradenská agentúra NOVIDEA, Poprad

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ALKOHOL V CESTNEJ DOPRAVE. Personálno - poradenská agentúra NOVIDEA, Poprad ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 36, 2001, 2, s. 93-105 ALKOHOL V CESTNEJ DOPRAVE P. KUCEK, L. KUCEKOVÁ Personálno - poradenská agentúra NOVIDEA, Poprad riaditeľ: PhDr. P. Kucek

More information

Name: Katakana Workbook

Name: Katakana Workbook Name: Class: Katakana Workbook Katakana Chart a i u e o ka ki ku ke ko sa shi su se so ta chi tsu te to na ni nu ne no ha hi fu he ho ma mi mu me mo ya yu yo ra ri ru re ro wa wo n ga gi gu ge go za ji

More information

Eco-Schools USA Sustainable Food Audit

Eco-Schools USA Sustainable Food Audit Eco-Schools USA Sustainable Food Audit Learning Objectives Discuss the importance of health and nutrition and discover the impacts food can have on the body. Monitor their food choices, making healthier,

More information

GRAPES Reaction Paper 20 Points

GRAPES Reaction Paper 20 Points Name Date Period GRAPES Reaction Paper 20 Points Each student will be REQUIRED to complete a GRAPES REACTION PAPER every three weeks due on Thursday. 1. A student will locate an article either from a newspaper,

More information

rozvojová spolupráca na

rozvojová spolupráca na SFPA1 Slovak Foreign Policy Association Slovakia: Slovenská (Re)Discovering rozvojová spolupráca na of Ukrajine: the international hlasy mimovládneho crisis management sektora v postkoloniálnom kontexte

More information

Pitfalls for the Construction of a Welfare Indicator: An Experimental Analysis of the Better Life Index

Pitfalls for the Construction of a Welfare Indicator: An Experimental Analysis of the Better Life Index Clemens Hetschko, Louisa von Reumont & Ronnie Schöb Pitfalls for the Construction of a Welfare Indicator: An Experimental Analysis of the Better Life Index University Alliance of Sustainability Spring

More information

VPLYV ROZDIELNEJ KVALITY SILÁŽOVANÝCH KRMÍV NA INTENZITU OBHRYZU JELEŇOU ZVEROU Z ASPEKTU BIOLOGICKEJ OCHRANY PORASTOV. 1. Úvod

VPLYV ROZDIELNEJ KVALITY SILÁŽOVANÝCH KRMÍV NA INTENZITU OBHRYZU JELEŇOU ZVEROU Z ASPEKTU BIOLOGICKEJ OCHRANY PORASTOV. 1. Úvod Folia venatoria, 36 37, 2007 VPLYV ROZDIELNEJ KVALITY SILÁŽOVANÝCH KRMÍV NA INTENZITU OBHRYZU JELEŇOU ZVEROU Z ASPEKTU BIOLOGICKEJ OCHRANY PORASTOV The effect different quality of ensilaged fodder on the

More information

Číslo ES Číslo CAS Relevantné identifikované použitia látky alebo zmesi a použitia, ktoré sa neodporúčajú

Číslo ES Číslo CAS Relevantné identifikované použitia látky alebo zmesi a použitia, ktoré sa neodporúčajú Dobrovoľné bezpečnostné informácie na základe formátu karty bezpečnostných údajov podľa Nariadenia (ES) č. 1907/2006 Verzia: 1.0 sk dátum zostavenia: 09.11.2018 ODDIEL 1: Identifikácia látky/zmesi a spoločnosti/podniku

More information

potravinárstvo DIFFERENTIATION BETWEEN BARLEY GENOTYPES USING PROTEINS AS MARKERS

potravinárstvo DIFFERENTIATION BETWEEN BARLEY GENOTYPES USING PROTEINS AS MARKERS DIFFERENTIATION BETWEEN BARLEY GENOTYPES USING PROTEINS AS MARKERS Marián Tomka, Jana Bradová, Zdenka Gálová ABSTRACT The aim of this work was to differentiate 30 barley genotypes using proteins as markers.

More information

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) KVANTITATÍVNE ZMENY POKOJOVÉHO ELEKTROENCEFALOGRAFICKÉHO ZÁZNAMU PRI ALKOHOLIZME

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) KVANTITATÍVNE ZMENY POKOJOVÉHO ELEKTROENCEFALOGRAFICKÉHO ZÁZNAMU PRI ALKOHOLIZME ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 48, 2013, 2, s. 65-84 PÔVODNÉ PRÁCE KVANTITATÍVNE ZMENY POKOJOVÉHO ELEKTROENCEFALOGRAFICKÉHO ZÁZNAMU PRI J. DRAGAŠEK\ M. DRÍMALOV N, M. MARTINOVE

More information

potravinárstvo RESVERATROL ITS PROPERTIES AND OCCURRENCE IN FOODSTUFF Daniel Bajčan, Tomáš Tóth, Pavol Trebichalský, Judita Bystrická

potravinárstvo RESVERATROL ITS PROPERTIES AND OCCURRENCE IN FOODSTUFF Daniel Bajčan, Tomáš Tóth, Pavol Trebichalský, Judita Bystrická RESVERATROL ITS PROPERTIES AND OCCURRENCE IN FOODSTUFF Daniel Bajčan, Tomáš Tóth, Pavol Trebichalský, Judita Bystrická ABSTRACT Resveratrol (3,5,4 -trihydroxystilbene; RV), as a biologically active compound,

More information

Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici. Možnosti vinifikácie fortifikovaného vína Diplomová práca

Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici. Možnosti vinifikácie fortifikovaného vína Diplomová práca Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici Možnosti vinifikácie fortifikovaného vína Diplomová práca Vedúci práce: Ing. Kamil Prokeš Ph.D. Vypracoval: Bc. Martin Hanúsek LEDNICE 2016 Čestné

More information

FML Tackling Obesity: Determining the role of the food and drink industry in communicating facts about sugar: orange juice as a case study

FML Tackling Obesity: Determining the role of the food and drink industry in communicating facts about sugar: orange juice as a case study Sian Porter Registered Dietitian BSc (Hons) Nutrition MSc Health Economics FML Tackling Obesity: Determining the role of the food and drink industry in communicating facts about sugar: orange juice as

More information

VZŤAHY MEDZI RODINNÝMI, OSOBNOSTNÝMI A SITUAČNO-MOTIVAČNÝMI FAKTORMI Z PERSPEKTÍVY ALKOHOLOVEJ ZÁVISLOSTI

VZŤAHY MEDZI RODINNÝMI, OSOBNOSTNÝMI A SITUAČNO-MOTIVAČNÝMI FAKTORMI Z PERSPEKTÍVY ALKOHOLOVEJ ZÁVISLOSTI VÝZKUMNÉ STUDIE VZŤAHY MEDZI RODINNÝMI, OSOBNOSTNÝMI A SITUAČNO-MOTIVAČNÝMI FAKTORMI Z PERSPEKTÍVY ALKOHOLOVEJ ZÁVISLOSTI RELATIONS BETWEEN FAMILY, PERSONALITY, AND SITUATIONAL-MOTIVATIONAL FACTORS FROM

More information

FENOLOGICKÉ PREJAVY DUBA LETNÉHO (QUERCUS ROBUR L.) NA SLOVENSKU AKO BIOINDIKÁTOR STAVU LESNÝCH EKOSYSTÉMOV, EXTRÉMOV POČASIA A KLIMATICKEJ ZMENY

FENOLOGICKÉ PREJAVY DUBA LETNÉHO (QUERCUS ROBUR L.) NA SLOVENSKU AKO BIOINDIKÁTOR STAVU LESNÝCH EKOSYSTÉMOV, EXTRÉMOV POČASIA A KLIMATICKEJ ZMENY ZPRÁVY LESNICKÉHO ŠKVARENINOVÁ VÝZKUMU, 59, J. 2014 (4): 250-255 FENOLOGICKÉ PREJAVY DUBA LETNÉHO (QUERCUS ROBUR L.) NA SLOVENSKU AKO BIOINDIKÁTOR STAVU LESNÝCH EKOSYSTÉMOV, EXTRÉMOV POČASIA A KLIMATICKEJ

More information

1.2 Relevantné identifikované použitia látky alebo zmesi a použitia, ktoré sa neodporúčajú. Názov Ulica PSČ/mesto Telefón Webová stránka

1.2 Relevantné identifikované použitia látky alebo zmesi a použitia, ktoré sa neodporúčajú. Názov Ulica PSČ/mesto Telefón Webová stránka Verzia: 1.0 sk dátum zostavenia: 04.11.2016 ODDIEL 1: Identifikácia látky/zmesi a spoločnosti/podniku 1.1 Identifikátor produktu Identifikácia látky Číslo výrobku Registračné číslo (REACH) 1.3 Údaje o

More information

Buying Filberts On a Sample Basis

Buying Filberts On a Sample Basis E 55 m ^7q Buying Filberts On a Sample Basis Special Report 279 September 1969 Cooperative Extension Service c, 789/0 ite IP") 0, i mi 1910 S R e, `g,,ttsoliktill:torvti EARs srin ITQ, E,6

More information

Pohľad na životnú spokojnosť závislých od alkoholu

Pohľad na životnú spokojnosť závislých od alkoholu Pohľad na životnú spokojnosť závislých od alkoholu Marta Popelková Katedra psychologických vied, FSVaZ UKF Nitra, Slovensko Zmeny v posledných rokoch ovplyvnili postoj verejnosti k psychoaktívnym látkam,

More information

Concepts/Skills. Materials

Concepts/Skills. Materials . Overview Making Cookies Concepts/Skills Proportional reasoning Computation Problem Solving Materials TI-1 Student activity pages (pp. 47-49) Grocery store ads that show the cost of flour, sugar, and

More information

Washington State Snap-Ed Curriculum Fidelity for Continuous Improvement

Washington State Snap-Ed Curriculum Fidelity for Continuous Improvement Washington State Snap-Ed Curriculum Fidelity for Continuous Improvement Lesson Assessment Tool for CATCH 7 th Grade - Lesson 7 The Color Power of Fruits and Veggies Educator Self-Assessment Supervisor

More information

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Libuše Matulová Název materiálu: Food and Eating Habits Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MAT26 Datum

More information

HACCP systém základné pojmy

HACCP systém základné pojmy HACCP systém základné pojmy 1 HACCP systém základné pojmy Všeobecné ciele - zdôrazniť nevyhnutnosť kontroly a monitorovania; - zdôrazniť dôležitosť realizácie programu; - pochopiť, že systém HACCP je samokontrolným

More information

Nápojový lístok Beverage menu

Nápojový lístok Beverage menu Nápojový lístok Beverage menu GIN "Prémiová slovenská vodka filtrovaná cez diamantový prach v našej ponuke." Bombay sapphire... OMFG... VODKA 2,90 3,60 Finlandia... Grey goose... Absolut vodka... Russian

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYHODNOCOVÁNÍ, ZVLÁDÁNÍ A SNIŽOVÁNÍ STRESU STRESS EVALUATION, COPING AND REDUCTION

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYHODNOCOVÁNÍ, ZVLÁDÁNÍ A SNIŽOVÁNÍ STRESU STRESS EVALUATION, COPING AND REDUCTION VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUT OF MANAGEMENT VYHODNOCOVÁNÍ, ZVLÁDÁNÍ A SNIŽOVÁNÍ STRESU

More information

Iola Roberts Elementary School

Iola Roberts Elementary School State Board of Education School Report Card 2006-2007 Iola Roberts Elementary School State Board of Education Members Gov. Bob Riley, Board President Randy McKinney, President Pro Tem, District 1 Betty

More information

Paní Mokošová, ako si iste spomínate, my sme vás pred pár týždni navštívili.

Paní Mokošová, ako si iste spomínate, my sme vás pred pár týždni navštívili. United States Holocaust Memorial Museum Rozhovor s Olgou Mokošovou RG-50.688.0015.01.01 Dobrý deň prajem. Dobrý deň. Povedzte nám prosím vaše meno. Olga Mokošová. Kde a kedy ste sa narodili? Desiateho

More information

Instruction (Manual) Document

Instruction (Manual) Document Instruction (Manual) Document This part should be filled by author before your submission. 1. Information about Author Your Surname Your First Name Your Country Your Email Address Your ID on our website

More information

SLOVENSKO. Žiadatelia o azyl a osoby s udelenou medzinárodnou ochranou na Slovensku

SLOVENSKO. Žiadatelia o azyl a osoby s udelenou medzinárodnou ochranou na Slovensku SLOVENSKO A L L I N FOR I NTEGR AT ION Žiadatelia o azyl a osoby s udelenou medzinárodnou ochranou na Slovensku V4NIEM: Visegrad Countries National Integration Evaluation Mechanism Report 2017 Osoby s

More information

Priestorová diferenciácia krstných mien a priezvisk v Slovinsku

Priestorová diferenciácia krstných mien a priezvisk v Slovinsku GEOGRAPHIA CASSOVIENSIS IV. 1 / 2010 Priestorová diferenciácia krstných mien a priezvisk v Slovinsku Slavomír BUCHER Abstract: The following study compares the spatial differentiation of first names and

More information

A BOOK DISCUSSION Guide

A BOOK DISCUSSION Guide A BOOK DISCUSSION Guide for FOOD JUSTICE NOW!: Deepening the Roots of Social Struggle by Joshua Sbicca PRAISE FOR THE BOOK By highlighting sites where justice, rather than food, is the primary motivator

More information

Wine Australia Wine.com Data Report. July 21, 2017

Wine Australia Wine.com Data Report. July 21, 2017 Wine Australia Wine.com Data Report July 21, 2017 INTRODUCTION Wine Opinions is a wine market research company focusing on the attitudes, behaviors, and taste preferences of U.S. wine drinkers. Wine Opinions

More information

Kvalitná, rozmanitá, autentická? Laminátová podlaha Egger PRO. Flooring Collection

Kvalitná, rozmanitá, autentická? Laminátová podlaha Egger PRO. Flooring Collection Kvalitná, rozmanitá, autentická? Laminátová podlaha Egger PRO Flooring Collection 2018 2020 Veľmi povrchné, ale autentické. Výrazné povrchové štruktúry dodajú Vašej podlahe charakter, napriek tomu sa dajú

More information

MyPlate ipad Webquest

MyPlate ipad Webquest Name Date Period Family and Consumer Sciences (FACS) 6 Ms. Teixeira MyPlate ipad Webquest Directions: This Webquest will help you experience the United States government s new MyPlate site. You will learn

More information

Is Fair Trade Fair? ARKANSAS C3 TEACHERS HUB. 9-12th Grade Economics Inquiry. Supporting Questions

Is Fair Trade Fair? ARKANSAS C3 TEACHERS HUB. 9-12th Grade Economics Inquiry. Supporting Questions 9-12th Grade Economics Inquiry Is Fair Trade Fair? Public Domain Image Supporting Questions 1. What is fair trade? 2. If fair trade is so unique, what is free trade? 3. What are the costs and benefits

More information

Union Authorisation. Gosia Oledzka. A.I.S.E. Bratislava May Scientific and Technical Affairs Manager

Union Authorisation. Gosia Oledzka. A.I.S.E. Bratislava May Scientific and Technical Affairs Manager Union Authorisation Gosia Oledzka Scientific and Technical Affairs Manager A.I.S.E. Bratislava 22-23 May 2014 A.I.S.E., the international Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products, the

More information

Occupational Structure and Social Stratification in East Asia: A Comparative Study of Japan, Korea and Taiwan

Occupational Structure and Social Stratification in East Asia: A Comparative Study of Japan, Korea and Taiwan Occupational Structure and Social Stratification in East Asia: A Comparative Study of Japan, Korea and Taiwan International Joint Symposium on Socio-political Transformation in Globalizing Asia: Integration

More information

Raňajky Breakfast Café & Restaurant

Raňajky Breakfast Café & Restaurant Raňajky Breakfast Café & Restaurant Štúrova 10, 811 02 Bratislava, Slovakia t +421 2 32 17 18 08 m +421 917 984 309 reservations@rosethotel.sk www.rosethotel.sk/tulip Bohatý výber z raňajkového bufetu

More information

Morphological Characteristics of Greek Saffron Stigmas from Kozani Region

Morphological Characteristics of Greek Saffron Stigmas from Kozani Region Morphological Characteristics of Greek Saffron Stigmas from Kozani Region Theodora Mitsopoulou and Maria Z. Tsimidou Aristotle University of Thessaloniki, School of Chemistry Laboratory of Food Science

More information

EAST AFRICAN STANDARD

EAST AFRICAN STANDARD DEAS 130: 2019 ICS 67.140.20 HS 0901.11.00 EAST AFRICAN STANDARD Green coffee beans Specification EAST AFRICAN COMMUNITY EAC 2019 Second Edition 2019 DEAS 130:2019 Copyright notice This EAC document is

More information

2016 China Dry Bean Historical production And Estimated planting intentions Analysis

2016 China Dry Bean Historical production And Estimated planting intentions Analysis 2016 China Dry Bean Historical production And Estimated planting intentions Analysis Performed by Fairman International Business Consulting 1 of 10 P a g e I. EXECUTIVE SUMMARY A. Overall Bean Planting

More information

Zeleninový šalát - mix šalátových listov, paradajka, uhorka, reďkovka, mrkva

Zeleninový šalát - mix šalátových listov, paradajka, uhorka, reďkovka, mrkva P r e d j e d l O A p p e t i z e r 100 g 150 g Portobello gratin (zapekané hríby portobello s taleggio omáčkou a parmezánom) Portobello gratin (roasted portobello mushrooms with taleggio sauce and parmesan)

More information

Prchavé látky vo víne zloženie a ich vplyv na arómu I. Primárne aromatické látky

Prchavé látky vo víne zloženie a ich vplyv na arómu I. Primárne aromatické látky Bulletin potravinárskeho výskumu (Bulletin of Food Research) Roè. 40, 2001, è. 2, s. 91 100 Prchavé látky vo víne zloženie a ich vplyv na arómu I. Primárne aromatické látky JÁN PEŤKA PAVEL FARKAŠ SÚHRN.

More information

Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici

Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici VPLYV TECHNOLÓGIE NA KVALITATÍVNE PARAMETRE ROSÉ VÍN VYROBENÝCH Z ODRÔD MALOKARPATSKEJ VINOHRADNÍCKEJ OBLASTI Bakalárska práca Vedúci bakalárskej

More information

Evaluation of the impact of labour costs development on grapevine production in the Slovak Republic through algorithms

Evaluation of the impact of labour costs development on grapevine production in the Slovak Republic through algorithms Evaluation of the impact of labour costs development on grapevine production in the Slovak Republic through algorithms Zuzana Bajusová 1, Lucia Svoradová 2, Dušan Dobák 3, Peter Bajus 4 Slovak University

More information

WHISKY EXPERT AKADÉMIA SPRIEVODCA SVETOM WHISK(E)Y VÁCLAV ROUT

WHISKY EXPERT AKADÉMIA SPRIEVODCA SVETOM WHISK(E)Y VÁCLAV ROUT WHISKY EXPERT AKADÉMIA SPRIEVODCA SVETOM WHISK(E)Y VÁCLAV ROUT Rovnako ako skúsený master blender, tak aj my v Rémy Cointreau sa usilujeme o absolútnu esenciu dokonalosti. Vysoké nároky sú inšpiráciou

More information

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAHE 8, SPOL. S.R.O. Petra Klemová

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAHE 8, SPOL. S.R.O. Petra Klemová VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAHE 8, SPOL. S.R.O. Petra Klemová Marketingový mix vo vybraných vinárstvach Malokarpatských vinohradov Bakalárska práca 2018 Marketingový mix vo vybraných vinárstvach Malokarpatských

More information

Alkohol a kojenie. Diplomová práca v odbore Nutričný špecialista. Vedúci práce: MUDr. Anna Klimová. Autor: Bc. Eva Korcová

Alkohol a kojenie. Diplomová práca v odbore Nutričný špecialista. Vedúci práce: MUDr. Anna Klimová. Autor: Bc. Eva Korcová Masarykova univerzita Lékařská fakulta Alkohol a kojenie Diplomová práca v odbore Nutričný špecialista Vedúci práce: MUDr. Anna Klimová Autor: Bc. Eva Korcová Brno, jar 2015 Meno a priezvisko autora: Eva

More information

Perspective of the Labor Market for security guards in Israel in time of terror attacks

Perspective of the Labor Market for security guards in Israel in time of terror attacks Perspective of the Labor Market for security guards in Israel in time of terror attacks 2000-2004 By Alona Shemesh Central Bureau of Statistics, Israel March 2013, Brussels Number of terror attacks Number

More information

Marec - apríl 1957 PROTI ALKOHOLICKÝ. O-k04. ČíSl02

Marec - apríl 1957 PROTI ALKOHOLICKÝ. O-k04. ČíSl02 Marec - apríl 1957 PROTI ALKOHOLICKÝ O-k04 ČíSl02 243 ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 42, 2007, 4, s. 245-253 Z HISTÓRIE ČASOPISU NIEKTORÉ PSYCHOLOGICKÉ PREDPOKLADY PRE VÝVOJ

More information

Analysis of Things (AoT)

Analysis of Things (AoT) Analysis of Things (AoT) Big Data & Machine Learning Applied to Brent Crude Executive Summary Data Selecting & Visualising Data We select historical, monthly, fundamental data We check for correlations

More information

Current state of products for wood preservation in Poland

Current state of products for wood preservation in Poland Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW Forestry and Wood Technology 92, 2015: 211-215 (Ann. WULS - SGGW, For. and Wood Technol. 92, 2015) Current state of products for wood preservation in

More information

Clinical Support Services Dining Services Satisfaction Survey Fall 2013

Clinical Support Services Dining Services Satisfaction Survey Fall 2013 Clinical Support Services Dining Services Satisfaction Survey Fall 2013 Institutional Research November 2013 Final Report Prepared by Institutional Research MD Anderson Cancer Center The University of

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Stabilita pôdnych agregátov v pôdach SR

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Stabilita pôdnych agregátov v pôdach SR SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA AGROBIOLÓGIE A POTRAVINOVÝCH ZDROJOV Katedra pedológie a geológie Stabilita pôdnych agregátov v pôdach SR Autoreferát dizertačnej práce na získanie

More information

RESEARCH UPDATE from Texas Wine Marketing Research Institute by Natalia Kolyesnikova, PhD Tim Dodd, PhD THANK YOU SPONSORS

RESEARCH UPDATE from Texas Wine Marketing Research Institute by Natalia Kolyesnikova, PhD Tim Dodd, PhD THANK YOU SPONSORS RESEARCH UPDATE from by Natalia Kolyesnikova, PhD Tim Dodd, PhD THANK YOU SPONSORS STUDY 1 Identifying the Characteristics & Behavior of Consumer Segments in Texas Introduction Some wine industries depend

More information

Mendelova univerzita v Brne Záhradnická fakulta v Lednici

Mendelova univerzita v Brne Záhradnická fakulta v Lednici Mendelova univerzita v Brne Záhradnická fakulta v Lednici VPLYV ODLISTENIA VINIČA HROZNORODÉHO NA REGULÁCIU CUKORNATOSTI A KYSELÍN V HROZNE Bakalárska práca Vedúci bakalárskej práce Doc. Ing. Pavel Pavloušek

More information

SPATIAL-TEMPORAL ANALYSIS OF CLIMATE CHANGE AND INFLUENCE OF MEDITERRANEAN SEA ON VITICULTURE SITE VALENCIA DO

SPATIAL-TEMPORAL ANALYSIS OF CLIMATE CHANGE AND INFLUENCE OF MEDITERRANEAN SEA ON VITICULTURE SITE VALENCIA DO SPATIAL-TEMPORAL ANALYSIS OF CLIMATE CHANGE AND INFLUENCE OF MEDITERRANEAN SEA ON VITICULTURE SITE VALENCIA DO Speaker: Igor Sirnik Supervisors: Hervé Quénol (Université Rennes 2, France), Miguel Ángel

More information

Plant root activity is limited to the soil bulbs Does not require technical expertise to. wetted by the water bottle emitter implement

Plant root activity is limited to the soil bulbs Does not require technical expertise to. wetted by the water bottle emitter implement Case Study Bottle Drip Irrigation Case Study Background Data Tool Category: Adaptation on the farm Variety: Robusta Climatic Hazard: Prolonged dry spells and high temperatures Expected Outcome: Improved

More information

The effect of varieties and degree of ripeness to vitamin C

The effect of varieties and degree of ripeness to vitamin C DOI:.1515/ahr-17- Acta Horticulturae et Regiotecturae 2/17 Acta Horticulturae et Regiotecturae 2 Nitra, Slovaca Universitas Agriculturae Nitriae, 17, pp. 44 4 The effect of varieties and degree of ripeness

More information

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, 2018 Všechna práva vyhrazena

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, 2018 Všechna práva vyhrazena 1 Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, 2018 Všechna práva vyhrazena Elektronická verze dokumentu je dostupná na http://www.iprpraha.cz/bydleni 2 Obsah Úvod ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

More information

Effect of Inocucor on strawberry plants growth and production

Effect of Inocucor on strawberry plants growth and production Effect of Inocucor on strawberry plants growth and production Final report For Inocucor Technologies Inc. 20 Grove, Knowlton, Quebec, J0E 1V0 Jae Min Park, Dr. Soledad Saldías, Kristen Delaney and Dr.

More information

Ice Cream. Ice Cream. 1 of 9. Copyright 2007, Exemplars, Inc. All rights reserved.

Ice Cream. Ice Cream. 1 of 9. Copyright 2007, Exemplars, Inc. All rights reserved. Pat loves ice cream. He went to the store to buy an ice cream cone. They had strawberry, vanilla and chocolate ice cream. He could have a sugar cone or a plain cone. How many different ways could Pat have

More information

DUM č. 1 v sadě. 1. Aj-1 Anglická konverzace

DUM č. 1 v sadě. 1. Aj-1 Anglická konverzace projekt GML Brno Docens DUM č. 1 v sadě 1. Aj-1 Anglická konverzace Autor: Denisa Ferlay Datum: 09.05.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Cvičení zaměřená na konverzaci a slovní zásobu. Tématem je Food-

More information

ZPŮSOBY HODNOCENÍ TERROIR VE VINICÍCH A VÍNECH TRADIČNÍCH VINAŘSKÝCH ZEMÍ

ZPŮSOBY HODNOCENÍ TERROIR VE VINICÍCH A VÍNECH TRADIČNÍCH VINAŘSKÝCH ZEMÍ Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici ZPŮSOBY HODNOCENÍ TERROIR VE VINICÍCH A VÍNECH TRADIČNÍCH VINAŘSKÝCH ZEMÍ Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce Ing. Ján Stávek, Ph.D. Vypracoval

More information

Rozpustnost kofeinu vo vodných roztokoch sodných solí organických kyselín a jej závislosť na ich konštitúcii ĽUDOVÍT KRASNEC

Rozpustnost kofeinu vo vodných roztokoch sodných solí organických kyselín a jej závislosť na ich konštitúcii ĽUDOVÍT KRASNEC capillary-tiib-es the electrode cosists of. This method is suitable for cunremrt qualitative and quantitative polarogtaphy. Analytical laboratory of the State Industrial School at Banská Štiavnica. Literatúra:

More information

Kultúrne pamiatky UNESCO

Kultúrne pamiatky UNESCO Kultúrne pamiatky UNESCO Afrika Ohrozené kultúrne dedičstvo časť 2. Hlinená architektúra Mali Djenné mešity a manuskripty Timbuktu hrobky dynastie Askia v Gao Vypracoval: Ing. Arch. Zuzana Grúňová, PhD.

More information

Flexible Working Arrangements, Collaboration, ICT and Innovation

Flexible Working Arrangements, Collaboration, ICT and Innovation Flexible Working Arrangements, Collaboration, ICT and Innovation A Panel Data Analysis Cristian Rotaru and Franklin Soriano Analytical Services Unit Economic Measurement Group (EMG) Workshop, Sydney 28-29

More information

The National Pork Board Pork Champion Quantitative Study Spring RAC 2014

The National Pork Board Pork Champion Quantitative Study Spring RAC 2014 The National Pork Board Quantitative Study Spring RAC 2014 Methodology Online quantitative survey, conducted March 14-18, 2014. o Total of 1000 respondents o 500 s o 500 Primary Shoppers o Respondents

More information

Záhorácky republikový bál. NAVŠTÍVTE NÁŠ NOVÝ WEB horela. Silvestrovský beh ROCKOVANIE» 11. Kapustnica starej mamy » 14 » 2 » 12

Záhorácky republikový bál. NAVŠTÍVTE NÁŠ NOVÝ WEB   horela. Silvestrovský beh ROCKOVANIE» 11. Kapustnica starej mamy » 14 » 2 » 12 » rozostavaná škola v Skalici pred Vianocami» 2 horela»» recept od čitateľky» 14 Kapustnica starej mamy záver roka v znamení stolného tenisu» 12 Január 2013 Ročník: V. Číslo: 1. Vydáva: OZ Záhorí.sk www.prozahori.sk

More information

POROVNANIE PRIEBEHU ZALISTENIA SPOLOČENSTIEV DREVÍN NA DVOCH MONITOROVACÍCH PLOCHÁCH V JUŽNEJ ČASTI KREMNICKÝCH VRCHOV V ROKOCH

POROVNANIE PRIEBEHU ZALISTENIA SPOLOČENSTIEV DREVÍN NA DVOCH MONITOROVACÍCH PLOCHÁCH V JUŽNEJ ČASTI KREMNICKÝCH VRCHOV V ROKOCH POROVNANIE PRIEBEHU ZALISTENIA SPOLOČENSTIEV DREVÍN NA DVOCH MONITOROVACÍCH PLOCHÁCH V JUŽNEJ ČASTI KREMNICKÝCH VRCHOV V ROKOCH 2007 2008 Daniela Domčeková Fakulta ekológie a environmentalistiky, Technická

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA CHEMICKÁ ÚSTAV CHEMIE POTRAVIN A BIOTECHNOLOGIÍ FACULTY OF CHEMISTRY INSTITUTE OF FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY SENZORICKÉ HODNOCENÍ

More information

Results from the First North Carolina Wine Industry Tracker Survey

Results from the First North Carolina Wine Industry Tracker Survey Results from the First North Carolina Wine Industry Tracker Survey - 2009 Dr. Michael R. Evans Director and Professor of Hospitality and Tourism Management and Dr. James E. Stoddard Professor of Marketing

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA AGROBIOLÓGIE A POTRAVINOVÝCH ZDROJOV

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA AGROBIOLÓGIE A POTRAVINOVÝCH ZDROJOV SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA AGROBIOLÓGIE A POTRAVINOVÝCH ZDROJOV 2122460 VÝZNAM OPTIMÁLNEHO STAVU HYDRATÁCIE ORGANIZMU PRI ŠPORTOVANÍ 2011 Bc. Lucia Prokopová SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA

More information

Feeling Hungry. How many cookies were on the plate before anyone started feeling hungry? Feeling Hungry. 1 of 10

Feeling Hungry. How many cookies were on the plate before anyone started feeling hungry? Feeling Hungry. 1 of 10 One afternoon Mr. and Mrs. Baxter and their 3 children were busy working outside in their garden. Mrs. Baxter was feeling hungry, so she went inside to the kitchen where there was a plate full of cookies.

More information

Coffee Eco-labeling: Profit, Prosperity, & Healthy Nature? Brian Crespi Andre Goncalves Janani Kannan Alexey Kudryavtsev Jessica Stern

Coffee Eco-labeling: Profit, Prosperity, & Healthy Nature? Brian Crespi Andre Goncalves Janani Kannan Alexey Kudryavtsev Jessica Stern Coffee Eco-labeling: Profit, Prosperity, & Healthy Nature? Brian Crespi Andre Goncalves Janani Kannan Alexey Kudryavtsev Jessica Stern Presentation Outline I. Introduction II. III. IV. Question at hand

More information

Vplyv podpníkovej odrody na kvalitatívne a kvantitatívne

Vplyv podpníkovej odrody na kvalitatívne a kvantitatívne MENDELOVA UNIVERZITA V BRNE Záhradnícka fakulta v Lednici Vplyv podpníkovej odrody na kvalitatívne a kvantitatívne parametre hrozna a výţivu viniča hroznorodého Bakalárska práca Spracoval: Marek Kondáš

More information

Body Science: Healthy Habits (K 2 nd grades) Pre-Visit Activities

Body Science: Healthy Habits (K 2 nd grades) Pre-Visit Activities Body Science: Healthy Habits (K 2 nd grades) Pre-Visit Activities Vocabulary List and Student Definitions (early elementary level) Food: source of nutrients Grain: small seeds; cereals Living: alive; needs

More information

K Okresný súd Bratislava I dňa Mgr. Peter Dorič, vyšší súdny úradník K001986

K Okresný súd Bratislava I dňa Mgr. Peter Dorič, vyšší súdny úradník K001986 K001985 2R/1/2011 Okresný súd Bratislava I v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu PLAZMA, s.r.o., so sídlom Bulharská 60, 821 04 Bratislava, IČO: 35 862 041, správcom ktorého je itrustee

More information